16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

'150 Yılın Sessiz Tanıkları' sergisi

Dolmabahçe Sarayı'ndaki eserler ilk kez İstanbul dışına çıktı. '150 Yılın Sessiz Tanıkları' sergisinin açılışını yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, bu eserlerin sadece Türk milletinin değil tüm dünyanın ortak değeri olduğunu belirterek, "Bundan sonra bu tarihi eserleri herkesin görme şansı olacak" dedi. 

İbrahim Çeçen Vakfı, Dolmabahçe Saray arşivlerinden derlenen yaklaşık 100 fotoğrafı Ankaralılar'la buluşturdu. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen serginin açılışını TBMM Başkanı Bülent Arınç yaptı. Serginin açılışına Ankara Valisi Kemal Önel, milletvekilleri, büyükelçiler ve çok sayıda bürokrat ile işadamı da katıldı. Serginin açılışını İbrahim Çeçen ile birlikte yapan TBMM Başkanı Arınç, İbrahim Çeçen'in böyle bir serginin açılışında protokol konuşması yapmayacak kadar mütevazi biri olduğunu belirterek, sanata ve kültüre katkılarından dolayı kendisine TBMM'de Üstün Hizmet Ödülü verdiklerini hatırlattı. 

Bu serginin Dolmabahçe Sarayı'ndaki eserlerin Dolmabahçe Sarayı dışında sergilendiği ilk sergi olduğunu belirten Arınç, bundan sonra bu tarihi eserleri herkesin görme şansı olacağını söyledi. Bu eserlerin sadece Türk milletinin değil tüm dünyanın ortak değerleri olduğunu belirten Arınç, bu eserlerin yurtdışında sergilenmesi için de yönetmelik değişikliği yaptıklarını bildirdi. 

Milli saraylara ait eserlerin Dubai ve İtalya'da sergilendiğini ve Portekiz'de de sergilenmesi için çalışma yapıldığını belirten Arınç, bu şekilde tüm dünyanın kültür ve sanat varlıklarımızı görme şansı bulacağını söyledi.
İbrahim Çeçen ise, sanata hizmet anlamında Dolmabahçe Sarayı'ndaki eserlerin Ankaralılar'la buluşmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. 

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Arınç ve diğer davetliler sergiyi gezdi. Gecede Osmanlı mutfağının özel ikramları çok beğenildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait fotoğraflar büyük bir beğeniyle gezildi.
12 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasıda açık kalacak sergi süresince saray halkının ve çevrelerinin, kamusal ve özel hayatlarını belgeleyen fotoğrafların bulunduğu özel bir kitap ile kartpostallar da satışa sunulacak. Satıştan elde edilecek gelirle maddi olanaklardan yoksun başarılı üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitimlerine katkıda bulunulacak.
İha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 01:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?