19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

2007 yılının son kitapları

2007, yine pek çok kitabın okurla buluştuğu bir yıl oldu.

Roman, öykü, şiir, araştırma, tarih, deneme; farklı türlerden çok sayıda kitap raflarda yerini aldı. Yılın son günlerinde piyasaya çıkan kitaplardan ilki, Eddi Anter’in Goa Yayıncılık tarafından basılan kitabı “Kumbara”ydı. 

Başkarakter Aziz’in fiziksel, zihinsel ve ruhsal yolculuğunu anlatan yazar; insanın kaçınılmaz olarak inandığı, belki de inanmak istediği, bilinmez bir kuvvet tarafından yönetildiği fikrini işliyor kitabında. 

Her ne kadar birbirimizden farklı olduğumuzu, değişik hayatlar yaşadığımızı sansak da “Kumbara” birbirimize ne kadar benzediğimizi, yaşadığımız tecrübelerin neredeyse aynı olduğunu gösteriyor.

İşçi tarihi
M. Şehmus Güzel’in kaleme aldığı “İşçi Tarihine Bakmak” adlı kitap ise işçi hareketini toplumsal tarih içinde değerlendiriyor, bir anlamda da onun resmi tarihle hesaplaşmasını sağlıyor. Kitabında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bugüne çeşitli örneklere yer veren Güzel, Bülent Ecevit ile 1989’da yaptığı ve ilk kez yayımlanan uzun söyleşiyi de okurla buluşturuyor. 

2007’nin son günlerinde raflarda yerini alan “Bir İhtimal Daha Yok”, siyasetle edebiyatı buluşturan bir kitap. Zülfü Livaneli’nin kardeşi Seyhan Livaneli’nin imzasını taşıyan romanın başrolünde, 1960 İhtilali’nde Bakan olan babasının hapse girmesiyle yaşamı değişen Zeynep var. Sonra 1970’lerin Ankara’sı, yükselen anarşi ve Paris’e kaçış. 1968 kuşağı ekseninde dönemin Türkiye’si bu kitapta.

Sarıkamış
5-6 Ocak’ta düzenlenecek, Sarıkamış şehitlerini anma etkinlikleri yaklaşırken bu konuda iki ayrı kitap çıktı piyasaya. Bunlardan biri, Timaş tarafından yayımlanan, İsmail Bilgin imzalı “Sarıkamış/ Beyaz Hüzün”. Bilgin, bu hazin harekâtın nasıl gerçekleştiğini anlatmayı, askerimizin hem tabiat hem de Ruslarla olan mücadelesine gözler önüne sermeyi amaçlamış. 

Aynı konuda yayımlanan diğer kitap ise “Sessiz Ölüm/ Sarıkamış Günlüğü” adını taşıyor. Sarıkamış Muharebesi’nde 29. Tümen Komutanlığı yaparken Enver Paşa tarafından hakkında idam kararı çıkartılan Albay Arif Baytın’ın günlüğünden oluşan kitap, Yeditepe Yayınları tarafından piyasaya sunuldu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 17:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?