30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

2010' a girer iken

“2010’a gider iken” konser dizisinin ilk etkinliği bugün düzenleniyor. İstanbul 2010 Müzik Yönetmeni Cem Mansur, ‘Müziğin asık suratlı olması gerekmediğini, bestecilerin kanlı canlı insanlar olduğunu anlatacağız gençlere’ diyor 


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi çerçevesindeki “2010’a gider iken” konser dizisinin ilk etkinliği olan “Müzik Durakları” bugün gerçekleşecek. Dünya Müzik Günü’ne denk gelen ve bir gün sürecek olan etkinlikte, Avrupa ve Anadolu yakasındaki toplu taşıma araçlarının güzergâhlarında, Ahırkapı Roman Orkestrası’ndan Muammer Ketencoğlu’na, Hariçten Gazelciler’den Cana Çankaya’ya çok sayıda müzisyen konser verecek. Müziği İstanbulluların gündelik hayatına sokmayı hedefleyen etkinlik hakkında İstanbul 2010 Müzik Yönetmeni ve Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefi Cem Mansur’la sohbet ettik.

2010 Müzik Yönetmenliği görevine bakışınızı açıklar mısınız?


Müzik, bir kentin kültürel kimliğinin en sadık aynası. On yıldır İstanbul’da yaptığım çalışmalar bu düşünceden yola çıktı; müziğin herkesin hayatını zenginleştirebileceğini düşündüm. Elbette 2010’da birçok gösterişli organizasyon olacak, olması da gerekir; ama önemli olan 2011 yılında İstanbul’a ne kalacağı. Kültür başkentliği bir yılla sınırlı olamaz; bu konuda bir şeyler yapabilmek için buradayım.
“2010’a gider iken” konserleri hakkında bilgi verir misiniz?
2008 ve 2009’da düzenlenecek bu konserlerden beni özellikle heyecanlandıran “Gençlik Konserleri”. Akbank Oda Orkestrası’yla başlamıştık bu çalışmaya, ancak bu kez, Valiliğin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle daha kapsamlı organizasyonlar düzenleyeceğiz. Müziğin asık suratlı olması gerekmediğini, bestecilerin kanlı canlı insanlar olduğunu anlatacağız gençlere. 

Bu çerçevede kaç konser yapılacak?
 

12 tane yapmayı düşünüyoruz; sadece Ekim 2008’den yılbaşına kadar. Ayrıca 2008 yazında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’yla kültür sanat etkinliklerinin sık yapılmadığı belediyelerde, açık havada ücretsiz konserler düzenleyeceğiz. Öte yandan çeşitli tarihi mekanlarda İstanbul’u ‘bir kültür turizmi merkezi’ yapmayı hedefleyen beş konserimiz olacak. Sürecin ilk adımı cumartesi günü atılacak.
“Müzik Durakları”yla... Nasıl bir cumartesi bekliyor İstanbulluları?
Fransa’da 1982’de başlayan Dünya Müzik Günü’ne paralel bir uygulama. Dünyada 300’ü aşkın kentte gerçekleşecek. Mütevazı bir organizasyon, ama İstanbul’un çok renkliliğini yansıtıyor. Asistanım Emre Gözgü’nün hazırladığı güzel bir güzergah izleyeceğiz: Avrupa Yakası’nda Kabataş Vapur İskelesi’nden, Anadolu Yakası’nda da Kadıköy’deki Karaköy Vapur İskelesi’nden müzik grupları ve dinleyiciler toplu taşıma araçlarıyla Sultanahmet Meydanı’na varacak. 

Grup seçimini siz mi yaptınız? 

Hayır, Emre Gözgü yaptı; ancak Akbank Oda Orkestrası’nın geçmiş programlarına baktığınızda da, avangard bir parça ya da caz müziği görürsünüz. Üst - alt kültür ayrımına inanmıyorum. Her müziğin iyisi ve kötüsü var. Hiç bilmediğim birçok grubun iyi çalışmalar yaptığını öğreniyorum.
2010’da olmamın önemli bir nedeni, klasik müziğin herkesin hayatında olabileceğini göstermek. Klasik müzik zor, ‘gavur icadı’ değil. Başta gençlerin müziği sahiplenmesini umut ediyorum. Öte yandan AB sürecinde de klasik müziğin önemli rolü var; bir Türk orkestrası Berlin’de Brahms çaldığı zaman, milyarlarca liralık kampanyayla gerçekleştirilemeyen iş, bir gecede oluyor. Tereciye tere satmak önemli!



Bugün neler olacak? 

-“Müzik Durakları” etkinliği 17.30’da Kabataş Vapur İskelesi’nde Hariçten Gazelciler konseriyle başlayacak.
- İstanbul Metropolitan Band’in 18.15’te Taksim Tramvay Durağı’nda ve tramvayın içinde bir konseri olacak.
- Saat 19.15’te Tünel Meydanı’nda Cana Çankaya bir konser verecek.
- Etkinliğe Anadolu Yakası’ndan katılmak isteyenler, 19.00’da Kadıköy’deki Karaköy İskelesi’nde Muammer Ketencoğlu ve grubunun konserini izleyebilecek.
- 19.40’ta Kadıköy-Karaköy Vapuru’nda Dinar Bandosu bir konser verecek.
- 20.15’te Karaköy İskelesi’nde Aylak Martı konserinde buluşulacak.
- Son durak, 21.30’da Ayasofya Meydanı. Müzik severler burada Ahırkapı Roman Orkestrası konserini dinleyebilecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 16:33:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?