20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

57. Alay yakında sinemalarda

Mustafa Kemal Atatürk'ün, askerlerine, ''Ben, size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum'' diye seslendiği Çanakkale Savaşları'nda kahramanca mücadele eden 57'nci Alay'da görevli Mehmetçiğin ruhu, beyaz perdeye aktarılacak.

Saran Film Yapım Genel Koordinatörü ve projenin uygulayıcı yapımcısı Serkan Balbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazar Turgut Özakman yönetiminde oluşturulan ekibin hazırlayacağı senaryonun çekimlerini, Saran Filmin, 2009'un yazında başlatacağını bildirdi.

Çanakkale ve 57'nci Alay ile ilgili bir süredir araştırma yaptığını ifade eden Balbal, Turgut Özakman'ın "Diriliş" adlı kitabını okuduktan sonra Çanakkale Savaşları'nın en kanlı ve en önemli çarpışmasını yaşayan 57'nci Alay'ın herkes tarafından tanınması için böyle bir film yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Serkan Balbal, "Vietnam ve Pearl Harbor savaşlarında yaşananlar ayrıntılarıyla biliniyor. 57'nci Alay'ın kahramanlığını herkes biliyor ama kimse onların yaşadıklarını ayrıntılarıyla bilmiyor. Herkes bu konuda eksik bilgiye sahip. 70 milyonun içindeki kahramanlık, 57'nci Alay'da ortaya çıkmıştır. Biz de 57'nci Alay'ın neler yaşadığını, o dönemde neler hissettiğini, 57'nci Alay ruhunu anlatmak için böyle bir filmi hayata geçirmeye karar verdik" dedi.

Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar ve Türklerin birlikte rol alacağı filmde, Atatürk'ü kimin canlandıracağının henüz belli olmadığını bildiren Balbal, "Çanakkale Savaşları'nın ruhunu yaşayacak ve yansıtacak bir aktörle çalışacağız ama henüz ismi netleşmedi. Avustralya komutanını da o ruhu yansıtması için bir Avustralyalının canlandırmasını istiyoruz" diye konuştu.

Balbal, Çanakkale Savaşları'nın en kanlı çarpışmasının yaşandığı ve savaşın kaderini değiştiren 57'nci Alay'la ilgili Turgut Özakman yönetimindeki araştırmacıların tespitlerinin yansıtılacağı sinema filminde, hurafelere yer verilmeyeceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avustralya ve Yeni Zelanda büyükelçilikleriyle irtibat halindeyiz. Çanakkale'de 57'nci Alay'ın savaştığı yerlerde inceleme yapıyoruz. O dönemin ruhunu izleyenlere hissettirmek, o anı yaşatmak ve askerlerimizin neler çektiğini anlatmak amacıyla filmde savaş malzemelerinin tamamen orijinallerinin birebir benzerleri yapılarak
kullanılacak."

Serkan Balbal, 2010 yılının Şubat ayında vizyona girmesi hedeflenen filmle ilgili yurdun dört bir yanından maddi ve manevi destek aldıklarını da sözlerine ekledi.

57'nci Alay

57'nci Alay, Çanakkale Kara Savaşları'nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkartmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen ve en küçük rütbelisinden alay komutanına kadar tüm mevcudunu kaybeden Türk alayıdır. 19'uncu Tümen'e bağlı üç alaydan (72, 77 ve 57) biri olarak Tekirdağ Yarkışla mevkisinde 1 Şubat 1915'te kurulan 57'nci Alay'ın alay komutanı, orta öğrenimini Manastır'da tamamlayan Binbaşı Hüseyin Avni Bey'dir.

22 Şubat 1915'te 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915'te Çanakkale'ye doğru yola çıkarak, 25 Şubat 1915'te eski adı Maydos olan Eceabat'a vardı.

19'uncu Tümen'in bağlı olduğu 5'inci Ordu Komutanlığının Enver Paşa tarafından kurulmasından sonra 57'nci Alay, genel ihtiyat (yedek) olarak 26 Mart 1915'te Bigalı Köyü'ne intikal etti.

Bu tarihten 24 Nisan 1915'e kadar bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni Bey tarafından sürekli eğitime tabi tutulan 57'nci Alay, Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde tatbikatlar yaptı.

Bigalı Köyü'nde eğitim ve tatbikat faaliyetlerini yürüttüğü sırada 57'nci Alay'ın yeri bir kaç kez 5. Ordu tarafından değiştirilmek istenmişse de Mustafa Kemal, çıkartmanın yapılacağı yere en yakın noktalardan biri olmasından ötürü Bigalı Köyü'nde kalınmasını sağladı.

57'nci Alay, 25 Nisan 1915 sabahı, kendisine bu yönde bir emir gelmemiş olmasına rağmen Mustafa Kemal'in kişisel inisiyatifiyle düşman çıkartmasını haber alır almaz Conkbayırı'na doğru hareket etti. 57'nci Alay'ın, Conkbayırı'na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 650 subay ve asker, Conkbayırı'na varıldığı anda bizzat Mustafa Kemal'in yönetiminde kendisinden yaklaşık 4-6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçti.

Sisli bir nisan sabahı 57'nci Alay komutanı araziye yayılmış beyazlıklar görür ve takım komutanına, bu beyazların ne olduğunu sorar. Takım komutanı, sabahleyin düşmana hücum emrini almış 57'nci Alay'ın, Allah'ın huzuruna temiz çıkmak için çamaşırlarını yıkadıklarını söyledi.

Türk askerinin kahramanlık destanları yazdığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri deha olarak tarihteki yerini aldığı, Türklerin mertliğini tüm dünyanın yakından tanıdığı Çanakkale Savaşları, deniz ve kara savaşları olarak 259 gün sürdü.

..
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 04:34:02
Güncelleme :9 Temmuz 2008 Çarşamba 04:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?