22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

A'dan Z'ye yazarlar

Yirmi altı yıllık bir emeğin ürünü olan 'Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi' edebiyatımıza ve kültürümüze katkısı olan kişilere yer veriyor 


İhsan Işık'ın, uzun yıllarını vererek sabırlı, özverili bir araştırma sonucu ortaya koyduğu Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, edebiyatın yanında; tarih, felsefe, sosyoloji, din, folklor, siyaset, iktisat gibi alanlarda emek verenleri ve yapıtlarını topluca gün ışığına çıkaran bir değerbilirlik örneği. Ayrıca çalışma bu konularda rastladığı bir imzanın ya da yapıtın peşine düşüp, bilgi edinmeye çalışanlar için de gür bir kaynak... Son üç yüz yılı temel almakla birlikte Türk edebiyatının Yunus Emre, Şeyh Galip, Fuzulî, Nedim gibi daha eski yüzyıllardaki değerlerini de kapsayan ve on binden fazla biyografi, binlerce şiir, öykü, makale örnekleri içeren geniş oylumlu bir çalışma.


Şöyle bir baktığımızda düşünmeden edemiyoruz: Bugün bulunduğumuz noktaya varıncaya dek ne çok kişi uğraşmış, ne çok yapıt konmuş ortaya. Örneğin, edebiyata gönül verip şiirler, romanlar, öyküler, denemeler yazmış ne çok kişi geçmiş bu zahmetli ama tılsımlı yoldan. Her yeni adım bu dokuya atılmış yeni bir ilmek. Eklenen her kişi ve her yapıt bu birikim için yeni bir zenginlik. Ülkelerin sanatsal birikimi ancak sayısız ürünün üst üste konmasıyla ve elbette her denemenin bir öncekini aşma çabasıyla gelişip olgunlaşıyor.


Bu uğraşı verenlerin ise bir kısmı hak ettikleri yerlere ulaşabiliyor, bir kısmı yazmanın nasıl karşılıksız, can yakıcı bir iş olduğunu sağır sultan bile duymuş olsa da bilmezlikten gelerek bu uğraşı sürdürüyorlar ve çeşitli nedenlerle yitip giderken geride silik bir imza kalıyor.


Oysa sanatsal birikimde onların da attığı bir ilmek var. 

Türkçe ürün veren tüm yazarlar


Zaman zaman dergilerde, ansiklopedilerde, antolojilerde birkaç tanesine rastlayabiliriz. Ancak, geniş çaplı araştırmalara dayanmayan, belli çevrelerle sınırlı bu derlemeler her zaman eksiklidir.


İhsan Işık bu eksikliği aşmak amacıyla, bir edebiyat öğretmeninin dikkati ve titizliğiyle, başlangıçta karşılaştığı pek çok güçlüğü aşmayı başararak, Türkçemizde ürün veren neredeyse tüm yazar ve şairleri kitabına almış. Ayrıca tarih, felsefe, din, dil, sosyoloji, müzik, resim, ekonomi, gibi değişik alanlarda ülkemizin kültürüne ve bilimine katkıda bulunan bilim adamlarını, siyasetçilerini, gazeteci yazarları, araştırmacıları da unutmadan...
Yirmi altı yıllık bir emeğin sonucu olduğu belirtilen ansiklopedi; edebiyatımıza ve kültürümüze ka

tkısı olan tüm kişilere ve yapıtlarına yer verince ortaya kapsamlı bir yapıt çıkmış. Beş ana ve beş ek bölümden oluşan Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür adamları Ansiklopedisi özgeçmişleri, fotoğrafları, şiir, öykü, örneklerini ve hakkında çıkan yazıları da içeriyor. Türkiye dışında yaşayıp Türkçe eser verenleri, Türkçe konuşulan ülkelerdeki çalışmaları, Cumhuriyet tarihimiz içinde verilen ödülleri de bulabiliyoruz.


İhsan Işık, Türk diline gönül vermiş ve bu dilde üretmiş herkesi hiçbir önyargı ile dışlamadan ve ayrım gözetmeden bir döküm yapıyor. İdeolojik görüş, etnik ayrılık düşünmeden hepsini tanıtmayı görev biliyor. Ortaya konan yapıtların sanatsal değer ve önemlerini değerlendirmeyi zamana bırakıyor.


Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi ülkemizin kültür ve edebiyatına katkı sağlamış kişiler ve yapıtlar adına bugüne değin yapılmış en yansız, en kapsamlı çalışma.


Üç yılda bir güncellenmesi amaçlanan, şimdi olduğu gibi her baskıda yeniden gözden geçirilmiş, yenilenip geliştirilmiş olarak sunulan bu yapıt, kitaplıklarda, öğretmenlerin, öğrencilerin, sanat ve kültürle ilgilenen kişilerin elleri altında bulunması gerekli değerli bir kaynakça.

TÜRKİYE EDEBİYATÇILAR VE KÜLTÜR ADAMLARI ANSİKLOPEDİSİ
İlhan Işık, Elvan Yayınları, 2007, 12 Cilt 4400 sayfa, 300 YTL.

FATMA BÖLEK GÜREL/radikal
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 16:18:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?