19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Afrodisyas ışığına kavuştu

Geyre Vakfı, kurtarıcısı olduğu Aydın’ın Karacasu ilçesindeki antik Afrodisyas kentinin aydınlatma sistemini yeniledi. 1.7 milyon lira tutan yenileme çalışmalarından sonra müze çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırıldı.

Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas antik kentinin o muhteşem kemerli hamamının duvarları, çatı sistemini taşıyamayacak yumuşak travertenlerden yapılmasaydı, Afrodisyas Müzesi orası olacaktı. Statik yetersizlik nedeniyle projeden vazgeçildi.

1989’da bugünkü müze binası yapıldı. Aydınlatma sisteminin temelini, müzenin tavan eteklerine ve cephesine açılan pencereler oluşturuyordu. 600 yıl bir heykel okuluna ev sahipliği yapan kentin mirası, 20 yıl boyunca, pencerelerden hiç bir engelle karşılaşmadan giren ışıkla aydınlatılmaya çalışıldı. Çağdaş müzecilik anlayışına hiç de uygun düşmeyen bu aydınlatma hatası, Afrodisyas’ın kurtarıcısı Geyre Vakfı tarafından düzeltildi. Müzeyi ışığına kavuşturma ve çağdaşlaştırma hareketine, hemen bitişikteki Sebasteion Müzesi Sevgi Gönül Salonu’nu tasarlayan Yüksek Mimar Cengiz Bektaş öncülük etti.

Aydınlatma tasarımı için Yıldız Teknik Üniversitesi Aydınlatma Kürsüsü’yle çalıştılar. Tavan eteklerindeki pencereler kapatıldı. Göz hizasındaki pencerelerden gelen, ziyaretçilerin gözünü alan ışık, Cengiz Bektaş’ın büyükannesinin evinden esinlenerek yaptığı modern panjurlarla kontrol altına alındı. Müzenin ayrı renk ve cinsten mermerlerle kaplı zemini granit kaplandı. Ayrıca yapının girişine ve içeride rampalar yapılarak, müzeyi engellilerin de sorunsuz dolaşabilmeleri sağlandı. Akan çatı onarıldı. Yontuların arkasındaki tuğla duvarlar, arada havalandırma için boşluk bırakılarak alçıpanla kaplandı.

1.7 milyon lira tutan yenileme çalışmalarının sonunda müze çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırıldı.

Bülent Ovacık - Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 16:04:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?