16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Akdamar'ın kubbesi için haç

Türkiye Ermenileri Patriği 2'nci Mesrob Mutafyan'ın Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazdığı mektupta Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi için metal haç hazırladıklarını belirterek, haçın kilise kubbesine konulması için izin istedi.

Restorasyonu yaklaşık 4 milyon YTL'ye mal olan ve 26 Mart günü ziyaretçiye açılan Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi üzerine haç konulup konulmayacağı, kilisede yılda bir kez ayin yapılıp yapılmayacağı tartışmaları devam ediyor. Türkiye Ermenileri Patriği 2'nci Mesrob Mutafyan, ayin konusunda Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir mektup yazdığını açıklamış, mektubun içeriğinde dini bir ayin için izin istediğini söylemişti: 


AYİN İÇİN KİLİSENİN MİHRABI DA ONARILSIN" İSTEMİ 

Mutafyan'ın mektubu şöyle:

"İzninizle kültür ve turizm konusundaki birkaç düşüncemi arz etmek istiyorum. Restorasyonu tamamlanan Van Gölü'nün Ağtamar Adası'ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi'nin açılışıyla ilgili olarak izninizle bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Kilisenin tüm eski fotoğraflarında kubbenin üzerindeki haç işareti açıkça görülmektedir. Restorasyonun aslına uygun olarak gerçekleştirilmesi açısından, tarafımızıca hazırlanan metal haçın kilisenin kubbesi üzerine konulması konusunu yüksek tensibinize sunarım.

Ayrıca kilisenin adının 'Surp Haç' olması nedeniyle her yıl eylül ayına rastlayan (bu yıl 16 Eylül'de) Kutsal Haç Bayramı'nda Ağtamar Festivali düzenlenmesini öneriyorum. Bu festival her yıl yöreye bir çok yerli ve yabancı turist çekecektir. İstanbul'dan korolar, Van yöresinden de folklor ekipleri bu festivale renk katabilirler. Sabah saat 10.00 ile 12.00 arası kilisenin eski mihrabı aslına uygun olarak restore edilerek (bu konuda ustalarımız yardımcı olabilir) dini bir ayin düzenlenebilir, hemen akabinde de Van Valimizin riyasetinde koro konserleri, folklor ekiplerinin gösterileri düzenlenebilir. Bu festival konusunu da yine yüksek tensiplerinize sunuyor, başarılarınızın devamı için Yüce Allah'a dua ediyorum."
anka
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2007 Çarşamba 12:57:57
Güncelleme :4 Nisan 2007 Çarşamba 13:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?