31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

AKM'de 'Sanatın Sesi' yankılanıyor

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Müdürü Suat Arıkan’ın ilk kişisel sergisi “Sanatın Sesi”, Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açıldı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Genel Sanat Yönetmeni ve Müdürü Suat Arıkan, yıllardır üzerinde çalıştığı resimlerini ve fotoğraflarını ilk kez sergiliyor. Opera sanatçısı Arıkan, bu kez ressam ve fotoğraf sanatçısı olarak izleyicilerin karşısında.
Sanat dallarını birbirinden ayrı tutmadığını belirtiyor Arıkan: 

“Müzik, resim, dans, tiyatro... Bence hepsi aynı kapıya çıkıyor. Sadece kullanılan malzemeler farklı. Onun için insan hangi mesleği seçerse seçsin yaşamı boyunca mutlaka bir ya da iki sanat formunu sadece izleyici olarak izlememeli. Üreten de olmalı, yaşamın güzelliği açısından.”

Müzik için ara verdi
Lise yıllarında resme başlayan Arıkan’ın yolu bir süre sonra müziğe ulaşıyor. O dönemde resimden ayrı kaldığını itiraf ediyor Arıkan:
“Lisede ciddi şekilde resim yapıyordum, hatta Akademi’ye, Bedri Rahmi Atölyesi’ne girmek üzereydim. Fakat sonra çok sesli müziğin büyüsüne kapıldım. Konser salonuna gittiğim ilk gün dünyam değişti. Mutlaka viyolonsel çalmam lazım dedim. Fakat yaşım büyüktü; onun için de ya opera ya da tiyatroyu seçebilirsin dediler. Ben de operayı seçtim. O dönemde resmi sadece gözümle yapmaya başladım.”

1993’te resme dönüş yaptı
Konservatuvarın son yıllarında ise fotoğraf merakı oluşmaya başlamış Arıkan’ın. İstanbul’a geldiğinde Akademi’de bir süre resim, İFSAK’ta da fotoğraf ve sinema eğitimi almış. Hatta 1990’da bir belgesel çekmiş. Son durumunu ise şöyle özetliyor:
“1995 yılının sonlarına doğru gerçek anlamıyla resme ve fotoğrafa geri döndüm.”
Arıkan için resimde ve fotoğrafta herhangi bir konu sınırlaması yok. Onun için leke yaratabilenlerin tümü resmin malzemesi, gördüğü her şey ise konu olabilir:
“Kendimi kategoriye sokmadım ama izleyenler 'son romantiklerdensiniz’ diyor. Ekrem Kahraman ise zamanla daha özgür, dışavurumcu bir tutum sergilediğimden bahsediyor. Bence de doğru. Resmimin ileride başka yerlere gideceğinden kuşkum yok. İstanbul’u gezmeyi, yürümeyi çok seviyorum.

'Anları saklamak heyecanlı’
Gördüğüm bir anı saklamak çok heyecan verici. Dolayısıyla fotoğrafta da herhangi bir şekilde kendimi sınırlamıyorum. İnsanları, yaşamı çekmeyi seviyorum. Gittiğim ülkelerde fotoğraf makinem, suluboyam, kalemlerim hep yanımdadır.” Arıkan’ın sergide yer alan desenleri, pastelleri, yağlıboyaları bazen bir manzarayı gözler önüne seriyor bazen de portreleri. Fotoğraflarında da hem sokaklarla karşılaşabiliyoruz hem de bir bale temsiliyle. İdarecilik görevi nedeniyle yoğun bir tempoda çalışmasına rağmen Arıkan, opera, resim ve fotoğrafın yanına başka sanat dallarını da eklemeyi düşünüyor: 

“Şu anda idarecilik görevim nedeniyle atölyeye girip resim yapamıyorum ya da makinemi alıp sokağa çıkamıyorum. Ama mesela solist olduğum eserin bir provasında aradaki boşlukta çantamdan defterimi çıkarıp resim yapabiliyorum. Fırsatlar yaratıyorum kendime. Resim, fotoğraf, opera hep birbirini besliyor.
Resim yaptığımda daha güzel şarkı söylediğime inanıyorum. Fırsat bulsam çamurla da uğraşmak istiyorum. Mesela vaktiyle mozaik de yapmıştım. İtalya’da mozaik okuluna gitmiştim. Çok zaman gerektiren bir dal olduğu için şu anda yapamıyorum ama ileride devam etmek istiyorum.” 

31 Ocak’a kadar görülebilir.
(0212) 251 56 00

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 18:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?