22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Allianoi aşkına açık mektup!

Kamuoyu ve hükümet yetkililerine bir açık mektup yayımlayan bilimadamı ve entelektüeller, Bergama Allianoi ören yerinin, Yortanlı Barajı suları altında bırakılması riskinin hızla büyüdüğünü belirterek, yetkilileri göreve davet ettiler.

Açık mektubu kaleme alanlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun, korumacılık alanındaki uluslararası ilkelere aykırı olarak aldığı 717 sayılı son kararının, Danıştay tarafından iptal edileceğine güvendiklerini açıkladılar.


AÇIK MEKTUP 

Bu açıklamanın altında imzası bulunan bizler, son haftalarda Bergama Allianoi ören yerinin sulama amaçlı Yortanlı Barajı suları altında bırakılması riskinin hızla büyüdüğünü üzüntüyle görüyoruz.

Oluşturulan bilim kurulunun yaptığı öteki öneriler dikkate alınmaksızın, kazı alanının üstü örtülerek tümüyle terk edilmesi seçeneğinin, bazı yerel politikacıların baskıları sonucu, ilgili Bakanlık ve Devlet Su İşleri’nce bu kurulun isteği gibi yorumlanıp, baraj çalışmalarının başlatılması her açıdan geri dönülmez bir yanlış olacaktır.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun, korumacılık alanındaki uluslararası ilkelere aykırı olarak aldığı 717 sayılı son kararını, ancak bu kurulun üyelerinin büyük bir bölümünün bağımsız uzmanlardan değil, memurlardan oluşması ve idari baskı altında biçimlenmiş bulunması ile açıklayabiliyor ve Danıştay’ın ilgili kararı iptal edeceğine güveniyoruz.

Yalnız Anadolu’nun değil, evrensel kültür mirasının değerli bir parçası olan Allianoi, küçük çıkar ve oy hesaplarına kurban edilmemelidir. Bölgenin ve Türkiye’nin, Allianoi’un korunup turizme açılması ile sağlayabileceği daha kapsamlı, daha uzun erimli ve çok yönlü kazanç olanaklarının yok sayılması kabul edilemez bir hesap hatasıdır.

Allianoi’daki kazıların en dar çerçevede tamamlanması bile beş yıllık bir süreyi gerektirirken, sanki bu alandan sağlanabilecek veri ve bilgiler toplanmış gibi hareket edilmesini, bilime ve kültüre yönelik ağır bir değer bilmezlik olarak değerlendiriyoruz.

Allianoi’a ilişkin süreci, özellikle ülkemizdeki başka baraj yapımlarında tarihi ve doğal mirasın görmezden gelinmesine bir örnek oluşturması yönünden de tehlikeli bulduğumuzu, söz konusu yanlıştan uzak durulması için, başta Sayın Başbakan olmak üzere yetkilileri göreve davet ettiğimizi, kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.


Özgen Acar (Gazeteci-Yazar, Cumhuriyet)
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay
Prof. Dr. Berna Alpagut (Müzeciler Derneği Başkanı)
Nazan Atasoy (Sanat Tarihi Derneği Başkanı)
Halim Bulutoğlu (Tarih Vakfı Başkanı)
Prof. Dr. Cevat Erder
Prof. Dr. Ufuk Esin
Prof. Dr. Doğan Kuban
Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu (TEMA Başkanı)
Prof. Dr. Neriman Özhatay (Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı)
Faruk Pekin (Tarih Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı)
Orhan Silier (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi)
Prof. Dr. Metin Sözen (ÇEKÜL Başkanı)
Prof. Dr. Ahmet Tırpan (Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği Başkanı)
Dr. Ahmet Yaraş (Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı)
NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 16:52:10
Güncelleme :9 Şubat 2007 Cuma 16:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?