18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Altın Ayı’ya koşanlar

Yarışma bölümüne 15 ülkeden 21 film katılıyor. 16 filmin dünya ilkgösterimi olacak. Türkiye yarışmada bu yıl da yok. Yeşim Ustaoğlu’nun ’’Bulutları Beklerken’’i Panorama, Semih Kaplanoğlu’nun ’’Meleğin Düşüşü’’ ise Forum bölümünde gösterilecek. Uluslararası Seçici Kurul başkanlığına, ’’Independence Day’’ adlı Oscarlı filmiyle ünlü Alman asıllı yönetmen Roland Emmerich getirildi.

Cumhuriyet gazetesinden GÜNER YÜREKLİK’in yazısını alıntılayarak aktarıyoruz... 

BERLİN - Bu yıl 55. kez düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali, yarın akşam Fransız yönetmen Regis Wargnier ’in ’’Man to Man’’ adlı filminin gösterimiyle başlayacak. İngiliz-Fransız ortak yapımı olan filmde bir grup antropoloğun 1870’lerde Afrika’da yaptığı bilimsel araştırma gezisi anlatılıyor. 122 dakikalık filmde başrolleri Joseph Fiennes (Luther, Shakespeare in Love) ile Kristin Scott Thomas (İngiliz Hasta) paylaşıyorlar. İnsanla maymun arasındaki ilişkiyi irdeleyen film ’’Evrim Kuramı’’ nın doğuş yıllarını ele alırken bu uğurda hayvanlara yapılan barbarça eziyetleri de sergilemeye çalışıyor.

Uluslararası Berlin Film Festivali, kısa adıyla Berlinale , 11 gün sürecek bir film maratonundan sonra, 20 Şubat Pazar günü sona erecek. Altın ve Gümüş Ayı ödüllerinin dağıtıldığı ’’Yarışma Bölümü’’ nün (Wettbewerb) yanı sıra ’’Panorama’’, ’’Uluslararası Genç Filmler Forumu’’, ’’German Cinema’’, ’’Alman Sinemasının Perspektifi’’, ’’Çocuk Filmleri Şenliği’’ ve ’’Petrospektif’’ gibi bölümlerden oluşan Berlinale’de bu yıl toplam 52 ülkeden 343 film gösterilecek.

Türkiye’den iki film


’’Yarışma Bölümü’’ nde bu yıl Türkiye yapımı bir film yok. Ancak, Yeşim Ustaoğlu ’nun ’’Bulutları Beklerken’’ i ’’Panorama’’ , Semih Kaplanoğlu ’nun ’’Meleğin Dönüşü’’ ise ’’Forum’’ bölümlerinde görücüye çıkacak. Dünyanın sayılı film pazarları arasında yer alan, ticari amaçlı ve halka kapalı bir özel bölüm olan ’’Avrupa Film Marketi’’ nde de 500’den çok TV ya da beyazperde yapıtı, çeşitli film şirketlerince satışa sunulacak. Festivali izlemek üzere tüm dünyadan 3 binin üzerinde gazeteci ile film endüstrisiyle ilgili davetlinin Berlin’e gelmesi bekleniyor.

Avrupa filmleri yarışıyor


Berlinale’nin en önemli bölümü olan Altın ve Gümüş Ayı Ödülleri’nin verildiği ’’Yarışma Bölümü’’ nde bu yıl ağırlık Avrupa filmlerinde. Yarışmaya Fransa 5’i ortak yapım toplam 9 filmle birden katılıyor. Almanya ise ikisi ortak yapım 3 filmle yarışacak. Fransız yapımı filmler arasında Andre Techines’ in, Catherine Deneuve ve Gerard Depardieu gibi yıldız oyuncularla çektiği ’’Les temps qui changent’’ adlı filmi en çok merak edilenler arasında. ABD ise bu yıl yarışmada ikisi ortak yapım 5 filmle temsil edilecek. Wes Anderson’ un ’’The Life Aquatic with Steve Zissou’’ adını verdiği ve başrolünde Bill Murray’ ın başarılı bir oyun sergilediği, dalgıçları anlatan filmi daha şimdiden Altın ya da Gümüş Ayı’ya aday gösteriliyor. Ünlü yönetmen Alexander Sokurow’ un Rusya, İtalya, Fransa ortak yapımı filmi ’’ Soinze (The Sun)’’ da yarışmanın ilgiyle beklenen iddialı filmleri arasında. Sokurow, daha önce çektiği Hitler (Moloch) ve Lenin (Taurus) üzerine filmlerden sonra, ’’güç ve iktidarın psikolojisini’’ işlemeyi amaçladığı dörtlemenin bu üçüncü filminde, Japonların İkinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisi üzerine İmparator Hirohito’ nun tanrısal gücünden vazgeçmesini ele alıyor.

Berlinale’nin bu yılki ağırlıklı konusu ise Afrika. Gerek ’’Yarışma Bölümü’’ nde, gerekse ’’Panorama’’ ve ’’Forum’’ bölümlerinde ’’Kara Kıta’’ ile ilgili sorunları ele alan bir dizi filme yer verildi. Özetle, bu yıl festivalde Afrika’nın tartışma konusu olmasının istendiği anlaşılıyor. Örneğin, ’’Yarışma Bölümü’’ ndeki ’’Man to Man’’ gibi, Raoul Peck’ in ’’Sometimes in April’’ i de Afrika’da geçiyor ve Ruanda iç savaşını bütün dehşetiyle gözler önüne seriyor.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 09:49:02
Güncelleme :9 Şubat 2005 Çarşamba 09:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?