29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Altın freskler tehlike altında

ALTIN FRESKLER TEHLİKE ALTINDA

Yüzyılın arkeolojik buluntusu Kral Hekatomnos mezarındaki altın kabartmalı freskler nem nedeniyle kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Alman bilim adamları mezarda fresklerin kaybolmaması için özel tekniklerle çalışma yapacak.

2010 Temmuz’da bir ihbarla ortaya çıkarılan ve dünya arkeolojik buluntuları içinde en önemlisi olarak kabul edilen Milas’taki Kral Hekatomnos mezarı ilgi odağı olmaya devam ediyor. Mezar duvarındaki 2 bin 400 yıllık altın bezeli resimler nem nedeniyle tehlike altında kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Milas’ta soyguncuların ilk olarak ortaya çıkardığı eserleri ‘Yüzyılın arkeolojik buluntusu’ olarak nitelendirdi. Mezardan çalındığı anlaşılan heykel ve değerli eserler polisin operasyonu sonucu yakalanarak Denizli Müzesi’ne teslim edildi.

Geçtiğimiz aylarda eserlerin Milas’tan götürüldüğü anlaşılarak Bakan Günay eşliğinde Milas Arkeoloji Müzesi’ne yediemin olarak teslim edildi. Kurtarma kazısı süren Kral Mezarı’nda 2 bin 400 yıllık olduğu belirlenen orijinal altın bezemelerle süslü Kral Hekatomnos ve yaşantısını tasvir eden fresk resimlerse tehlike altında. Soyguncuların suyla çalışan ve beton, mermer gibi yapıları kolaylıkla delen karot cihazı kullandığı tespit edilmişti. Bu cihazdan çıkan suların mezar içinde birikmesi sonucu oluşan ciddi nem fresklere zarar verdi. 2 bin 400 yıl boyunca aslı bozulmadan duran resimler, havayla temas edince zarar gördü.

Milas Müze Müdür Vekili Mehmet Çakıcı resimlerin koruma altına alınma çalışmalarının başlatıldığını ifade etti. Çakıcı Alman arkeologların ilk incelemesini tamamladıklarını ve özel tekniklerle kurtarma çalışmasının başlayacağını belirterek; “Nemlenmeyi ortadan kaldıracak izolasyon çalışmalarını yapmak amacıyla kazılara başladık. Bu kez lahit etrafından Helenistik, Roma ve mezarın bulunduğu döneme ait 10'larca eserle karşılaştık. Topraktan tarih fışkırıyor. 2 metre 75 santimetre uzunluğunda, 2 metre 15 santimetre genişliğinde 1 metre 85 santimetre yüksekliğinde, 1'inci sınıf mermerlerle, 4 yüzü birden kabartmalarla işlenmiş olan oda mezar günümüzden 2 bin 400 yıl önceye ait. Oda mezarın üzerinde bir tapınağa ait kalıntılar var” dedi.

ALTIN FRESKLER TEHLİKE ALTINDA
ALTIN FRESKLER TEHLİKE ALTINDA
İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2011 Perşembe 15:07:03
Güncelleme :27 Şubat 2011 Pazar 09:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet mehmet IP: 78.234.130.xxx Tarih : 28.02.2011 18:19:11

bunlara cok duyarli olmaliyiz bu arkeolojik calismalar cok önemli dikkat edilmesi lazim halk cok duyarli olmasi acill!!Buluntulari cok guzel bir sekilde koruma altina almaliyizz en son technologie kullanilarak hirsizliktan ve nem gibi dogal zararlardan acilen türkiye genelindekii tum tasinabilir tasinilmaz bûtün eserleri yeniden dikkatle koruma altina almaliyiz.. Dunya genelinde ulkeler arasi tarihi eserler ve tarihi kalintilar cokk deger kanmaya basladii biz turkiyemizin bu tarihii sansini cokk iyi degerlendirmeliyiz pariste louvre muzesi var halbuki fransanin dogru duzgun tarihii kalintilari yokk biz lerin onca eserleri var ve kesfedilmekte hic bir tam teskilatli muzelerimizz yokk