26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Altın Koza'da kadınların zaferi

Altın Koza'da büyük ödülü iki film paylaştı

Adana 16'ncı Altın Koza Film Festivali'nde Aslı Özge'nin yönettiği 'Köprüdekiler' adlı film ile Pelin Esmer'in yönettiği '11'e 10 Kala' filmleri 'En iyi film' seçilerek, büyük ödülü paylaştı

8-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması sonuçları düzenlenen törenle açıklandı. Merkez Park Amfi Tiyatrosu’ndaki gecenin sunuculuğunu Şebnem Dönmez yaptı. Amfi girişine sanatçılar ve misafirler için kırmızı halı döşendi. 2 bin kişilik amfi tiyatronun dolduğu gecede, içeri giremeyen vatandaşlar da töreni amfi tiyatro dışına hazırlanan dev sinevizyondan izledi.

Törende ilk önce Öğrenci Filmleri Yarışması, ardından Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nın, finalde ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ödülleri dağıtıldı. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında oyuncu Bulut Aras, yazar ve senarist Füruzan, müzisyen Mazlum Çimen, oyuncu Meltem Cumbul, yönetmen Özcan Alper, oyuncu Özgü Namal, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, sinema yazarı ve akademisyen Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Büyük Jürisi 12 film arasından ‘Büyük Jüri En İyi Film Ödülü'nü 2 filme verdi. Bu dalda Aslı Özge’nin yönettiği ‘Köprüdekiler’ adlı film ile Pelin Esmer’in yönettiği ‘11’e 10 Kala’ filmleri ‘En iyi film’ seçildi. Bu yıl ilk kez verilen SİYAD Ödülü ise Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönettiği ‘İki Dil Bir Bavul’ adlı filmin oldu.
Festivalde ödüllerin dağıtımı şöyle oldu:
Büyük Jüri En İyi Film Ödülü: Köprüdekiler (Aslı Özge) ve 11’e 10 Kala (Pelin Esmer)
Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü: İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan)
SİYAD Ödülü: İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan)
Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü : Momo-Kızkardeşim (Atalay Taşdiken)
En İyi Yönetmen Ödülü: Mahmut Fazıl Coşkun (Uzak İhtimal)
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Özgür Eken (Süt) ve Ercan Özkan (Pus)
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Serdar Yılmaz (Gölgesizler)
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Görkem Yeltan (Uzak İhtimal)
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Tülin Özen (Vicdan)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Mustafa Uzunyılmaz (Momo-Kızkardeşim) ve Osman Sonant (Pandora’nın Kutusu)
Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Asiye Dinçsoy (Hayatın Tuzu)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Melih Selçuk (Süt)
En İyi Senaryo Ödülü: Pelin Esmer (11’e 10 Kala )
En İyi Müzik Ödülü: Nail Yurtsever (Dilber’in Sekiz Günü)
En İyi Kurgu Ödülü: Franc Nakache (Pandora’nın Kutusu)

 

ÖDÜL ALMAYAN FİLM YOK

Adana 16'ncı Altın Koza Film Festivali'nde, bazı dallarda çift ödül verilmesi nedeniyle 16 dalda 19 ödül dağıtıldı. Yarışan 12 filmin tamamı farklı dallarda ödül alırken, Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği ‘Uzak İhtimal’ adlı film ise 3 dalda ödülle en fazla ödül toplayan film oldu. ‘Uzak İhtimal’ filmi ‘En iyi yönetmen, ‘En iyi kadın oyuncu’ ve ‘En iyi erkek oyuncu’ ödüllerini topladı. ‘11'e 10 kala’, ‘İki Dil Bir Bavul’, ‘Momo-Kızkardeşim’, ‘Süt’ ve ‘Pandora'nın Kutusu’ filmleri 2'şer dalda, ‘Köprüdekiler’, ‘Pus’, ‘Gölgesizler’, ‘Vicdan’, ‘Hayatın Tuzu’ ve ‘Dilber'in Sekiz Günü’ filmleri de bir dalda ödül aldı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışan 12 film arasında hiç ödül almayan film olmadı.


BİR ÖDÜL İPTAL

Jüri, ödüller arasında yer alan ‘En iyi Stüdyo Ödülü’nü oybirliğiyle iptal etti. Jüri, bu ödülle ilgili yaptığı açıklamada, “Ödülün oybirliğiyle iptal edildiğini. Jürinin bu daldaki ödülü ‘saçma’ bulduğu, gelecek yıllardaki festivallerde de kaldırılması gerektiğini belirtti. Koza heykellerinin dağıtıldığı yarışmada Büyük Jüri En İyi Film Ödülü 250 bin, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü olarak 50’şer bin, En İyi Senaryo Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü ve En İyi Müzik Ödülü olarak 15’şer bin, festival izleyicilerinin belirleyeceği bir filme de 50 bin lira tutarında Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü verildi.

16. Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Jüri Başkanı, ünlü sanatçı Nuri Bilge Ceylan, Türkiye’de jüri üyeliği yapmanın zor olduğunu belirtti.
Ceylan, Merkez Park Amfi Tiyatro’da düzenlenen ödül töreninde, Cannes’da da jüri üyeliği yaptığını anımsatarak, Türkiye ile yurt dışındaki üyeliği karşılaştırdı.
"Kendi ülkende jüri üyesi olmak çok zormuş" diyen Ceylan, şunları kaydetti:
"Küçük bir camiada herkes birbirini tanıyor. Değerlendirmeye çalıştığımız kişiler hep arkadaşımız. Bu nedenle zorlandık. Ancak, madem ki bu işi üstlendik zor tarafı bir kenara bıraktık. Sanki yabancı bir ülkede bu filmlerle ilk kez karşılaşıyormuş gibi izledik. Benim için çok öğretici bir süreç oldu, Türk sinemasının bir otopsisi gibi oldu. Kendimce çıkardığım küçük notlar var. Buna göre, Türk sinemasında teknik sorun kalmamış. Eskiden teknik sorunlar yüzünden filmler kötü olurdu ve biz üzülürdük. Filmlerin kalitesi çok artmış. Birçok sorun çözülmüş. Benim için çok sevindirici bir başka unsur, son yıllarda Türk sinemasına çok heyecan verici genç bir kuşağın gelmiş olmasını çok heyecan verici buluyorum."
Ceylan, ödüller arasında yer alan "En iyi Stüdyo Ödülü"nü de bu yıl oybirliğiyle iptal ettiklerini bildirdi. Jüri üyesi görüntü yönetmeni Uğur İçbak’ı da sahneye çağıran Ceylan, jürinin, tüm stüdyoların iyi koşullarda hizmet verdiği ve bir filmin farklı stüdyolarda çekilebileceği yönünde karar birliğine vardığını vurguladı. Stüdyoları başarısız buldukları için bu kararı almadıklarını ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:
"Tam tersine başarılı bulduğumuz için bu ödülü vermedik. Bu ödül biraz saçma bir ödül. Zaten dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ödül yok. Artık filmler tek bir stüdyoda yapılmıyor. Filmin tekniğini belirleyen unsurlar birçok farklı noktada oluşuyor. Genellikle jüriler sonuca bakıp, birine veriyor ve geri kalanlara haksızlık oluyor. Bu yüzden kaldırılması gerektiği kararı aldık ve diğer yıllar için de iptal edilmesini öneriyoruz. Ben bu film yerine en iyi ses dizaynı ödülü verilmesini öneriyorum."
Jüri üyesi görüntü yönetmeni İçbak da, bir filmin 4-5 stüdyoda tamamlandığını, eskiden stüdyo ortamının tek ve zorlu olması nedeniyle destek amacıyla böyle bir ödül verildiğini belirterek, "Umarım stüdyo sahibi dostlarımız kırılmazlar, çünkü onlar da saçma olduğunu söylüyorlardı" dedi.


UĞUR VARDAN: YILMAZ GÜNEY'İ DÜŞÜNDÜKSinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesi Özgür Şeyben, Uğur Vardan ve Yusuf Güven festivalde bu yıl ilk kez verilen "SİYAD En İyi Film Ödülü"nü ortak bir karar metniyle açıkladı.
Dernek adına jüri üyesi Uğur Vardan, yaptığı açıklamada, karar verirken Yılmaz Güney’i düşünerek ve ona hitaben verdiklerini belirtti.
Vardan, ödülü hak eden filminde buna değer bulunduğunu vurgulayarak, "Yılmaz Güney’in şehrinde, onun festivalinde onun sinemasal vizyonuna layık bir filme ödül vermek istedik. Oybirliğiyle ödülü, hiçbir öğrencinin Türkçe bilmediği Kürt köyünde, Türk bir öğretmenin görev yapmaya çalışmasını konu alan ’İki Dil Bir Bavul’ filmine verdik" dedi.
"Büyük Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü"nü de almayı başaran "İki Dil Bir Bavul" filminin yönetmenleri Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan da Yılmaz Güney’in adına verilen iki ödülü de almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Jürinin kendilerinin yapmak istediğini çok iyi anlattığını ifade eden Eskiköy, şöyle devam etti:
"Biz de bu ödülü bilmedikleri bir dilde okuma yazma öğrenmek zorunda kalan Kürt çocuklarına ve onlara anlaşmak için başka bir dile ihtiyacı olan bütün öğretmenlere adıyoruz. Bu filme başladığımızda sadece 5 bin avro para bulduk. Hollanda’da gurbetçi olarak çalışan ve bizim hiç tanımadığımız iki kişi bu parayı bize gönderdi. Gerçekten büyük yüreklerin desteğiyle yapılmış bir film, çok teşekkür ediyoruz. Bu ödüle layık olmaya çalışacağız. Kazandığımız parayla ilk olarak borçlarımızı kapatacağız."


-YILMAZ GÜNEY MÜZESİ ÖNERİSİ-

Jüri Başkanı Ceylan ise "Büyük Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü"nü alan filmi açıklarken festivalde bu ödülün verilmesinin tüm sanatçıları onurlandırdığını vurguladı.
Adanalı yetkililere seslenen Ceylan, "Rusya’ya gittiğimde bu ülkenin ünlü düşünür ve sanatçıların evlerini, müzelerini ziyaret edip, kendime geliyorum, zihnimi yeniliyorum. Adana’da Yılmaz Güney gibi bir değer için müze olmaması dikkatimi çekti. Adanalı yetkililer de bunu duyarak, Yılmaz Güney müzesini hayata geçirmeli" dedi.
Bu arada, "Dilber’in Sekiz Günü" adlı filmle "En İyi Müzik Ödülü"ne değer görülen ve törene katılamayan Nail Yurtsever’in adına ödülü almaya sahneye çıkan filmin yönetmeni Cemal Şan, Yurtsever’in de ödülünü Yılmaz Güney için aldığı mesajını gönderdiğini söyledi.


-ÖDÜLLERİN 3’Ü OY ÇOKLUĞUYLA-

Başkanlığını Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı, oyuncu Bulut Aras, yazar ve senarist Füruzan, müzisyen Mazlum Çimen, oyuncu Meltem Cumbul, yönetmen Özcan Alper, oyuncu Özgü Namal, görüntü yönetmeni Uğur İçbak ve sinema yazarı ve akademisyen Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp’den oluşan Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın jürinin "En İyi Sanat Yönetmeni", "En İyi Müzik", "En İyi Kurgu" ödüllerinin oy çokluğu ile diğerlerini ise oy birliğiyle kararlaştırdığı belirtildi.
Jürinin özellikle "En İyi Müzik" ödülünü verirken, tartışma yaşadığı ve karar için birlik sağlayamadığı öğrenildi.
Festivalde "Uzak İhtimal" filmi 3 daldaki başarıyla en çok ödülü alan yapım olurken, yarışmaya katılan 12 filmin hepsi de çeşitli dallarda ödüle layık görüldü. 

FOTOĞRAF:Görkem Yektan "En İyi Kadın Oyuncu", Nadir Sarıbacak "En İyi Erkek Oyuncu" (sağda), Mahmut Fazıl Coşkun "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandı.
 

Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 15:32:27
Güncelleme :14 Haziran 2009 Pazar 20:48:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?