26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Anadolu uygarlıkları sergisi

Anadolu topraklarında yaşayan uygarlık manzaraları

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Türk ve İslam Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayı'nda Metin Asağ'ın "Uygarlıkların Kenti İstanbul'dan Anadolu Medeniyeti" başlığı altında topladığı çalışmaları sergileniyor.

Metin Asağ resim çalışmalarına çok küçük yaşta başlamış ama eğitimini resim sanatı üzerine yapmamış. Tam bir alaylı. Muradiye Öğretmen Lisesi'ni bitirdikten sonra 1990 yılında ODTÜ Felsefe Bölümü'ne girmiş. 1996'da Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi daha sonra AÜ Mahalli İdareler Yönetimi ve Maliye Bölümü'nü bitirmiş. Newport Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı yapmış. Resim çalışmalarını 1996'dan bu yana profesyonel olarak sürdürüyor.

Asağ; desen, hat, tezhip, çini, minyatür, mozaik ve kaligrafi üzerine çalışmalar yapıyor. Genellikle resimlerinde İstanbul sarayları, sultan portreleri, kaftan, ferman, taht, tuğra, miğfer, kılıç ve savaş sahneleri, çeşme, cami, Kabe, Ortadoğu, Anadolu medeniyeti, Bizans eserleri gibi temaları işliyor. Resimlerini kendi keşfettiği doğal eskitme tekniği ile yorumlayarak yaptığını söylüyor.

"Anadolu Medeniyeti" sergisi İslam Eserleri Müzesi'nde 16 Şubat'a dek devam ediyor. Sergi 1 Temmuz 2009-31 Mart 2010 tarihlerinde Fransa'da gerçekleşecek "Fransa'da Türkiye Mevsimi" etkinliklerinde yer alacak. Eylül ayında "Türklerden Tarihe 1000 yıl, 100 Eser" başlığıyla Fransa'ya giden sergi daha sonra İngiltere, ABD, İtalya, Birleşik Arap Emirliği, Çin ve Mısır gibi ülkelere de konuk olacak.



 

Referans
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2009 Pazar 03:36:36
Güncelleme :8 Şubat 2009 Pazar 03:58:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?