29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Ankara'da baharlı kültür-sanat

 "IV. Murat" operası, 25 yıl aradan sonra, 22 Martta, Opera Sahnesi'nde başkent seyircisiyle buluşacak.


Turan Oflazoğlu'nun librettosunu (eser metni) yazdığı eseri, Okan Demiriş'in müzikleriyle süsleniyor. Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Gürçil Çeliktaş'ın rejisiyle seyirciyle buluşacak yapıtta, orkestrayı Şef İbrahim Yazıcı ile Sunay Muratov dönüşümlü yönetecek.

Eserde IV. Murat'ı Bülent Ateşoğlu ile Tuncay Kurtoğlu, Kösem Sultan'ı Nilgün Akkerman ile Gölge Şekeranber, Sadrazam Topal Recep Paşa'yı Tuncer Tercan ile Serhat Konukman, Nefi'yi İhsan Ekber, Aykut Çınar ve Ünüşan Kuloğlu dönüşümlü olarak canlandıracak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) da yarın, MEB Şura Salonu'nda, Şef Alexander Schwinck yönetiminde konser verecek. Konserde, orkestra, viyolonselde Daniel Muller'e eşlik edecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) ise 22 Mart Cumartesi günü, piyanist Ayşegül Sarıca'yı ağırlayacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu, bu hafta değişik sahnelerinde 15 oyunla, Ankara Devlet Opera ve Balesi ise 6 etkinlikle seyirci karşısına çıkacak.

Başkentte hafta içerisinde gerçekleştirilecek sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:


TİYATRO


BÜYÜK TİYATRO: Yönetmenliğini John Burgess'in üstlendiği William Shakespeare'in "Kısasa Kısas" adlı eseri, yarın ve 23 Martta sahnelenecek.

Halit Ziya Uşaklıgil'in eserinden Tarık Günersel tarafından sahneye uyarlanan "Aşk-ı Memnu", 25 Martta izleyici karşısına çıkacak.


KÜÇÜK TİYATRO: Robin Hawdon'un yazdığı, ve Hakan Çimenser'in yönetmenliğini yaptığı "Şahane Düğün", 25-27 Mart günleri arasında seyirciyle buluşacak.

Semih Sergen'in kaleme aldığı ve yönettiği "Yunus Dürür Benim Adım", yarın ve 22 Martta sahne alacak.

Çocuk oyunu "Küçük Bir Mucize", 23, 25 ve 26 Martta minik izleyiciyle buluşacak.


AKÜN SAHNESİ: Erhan Gökgücü'nün yazdığı ve yönettiği "Giordano Bruno", hafta boyunca seyirci karşısına çıkacak.


ALTINDAĞ TİYATROSU: Münir Canar'ın yazıp yönettiği "Bir Mahalle Ki" adlı eser, 25-27 Mart günleri arasında izlenebilecek.

Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği "Tek Kişilik Şehir", yarın ile 22 ve 23 Martta sahne alacak.


STÜDYO SAHNE: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" yarın ve 25 Martta görülebilir.


İRFAN ŞAHİNBAŞ ATÖLYE SAHNESİ: Ariel Dorfman'ın kaleme aldığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği "Kayıplar", 22 Martta seyredilebilir.

Güngör Dilmen'in yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kurban" adlı oyun, 26 ve 27 Martta izlenebilir.


ODA TİYATROSU: "Japon Kuklası" adlı oyun, 25-27 Mart günleri arasında sahne alacak.

Nava Semel'in yazıp Kemal Başar'ın yönettiği "Gözlerin Ardındaki Çocuk", yarın ve 22 Martta izleyici karşısında olacak.


125. YIL ÇAYYOLU TİYATROSU: "Aşk-ı Memnu" yarın ve 22 Martta, "Kanlı Nigar" adlı oyun da 26 ve 27 Martta izlenebilecek.


OPERA-BALE


OPERA SAHNESİ: "IV. Murat" operası, 25 yıl aradan sonra, 22 Martta başkent seyircisiyle buluşacak.

"IV. Murat" operası, 26 Martta da sahne alacak.

"Bir Yaz Gecesi-Carmen" adlı iki ayrı koreografiden oluşan bale eseri, 27 Martta sahnelenecek.


OPERET SAHNESİ: "Napoliten ve Nostaljik Şarkılar" konseri 23 Martta verilecek.


LEYLA GENCER SAHNESİ: "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" adlı çocuk operası, 23 Mart Pazar günü minik seyirciyle buluşacak.


KONSER


MEB ŞURA SALONU: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın Şef Alexander Schwinck yönetiminde konser verecek. Viyolonselde Daniel Muller Schott'un yer alacağı konserde, Anton Dvorak'ın "Viyolonsel Konçertosu" ile Johannes Brahms'ın "Serenad Nr.1 op.11"sı yorumlanacak.


BİLKENT KONSER SALONU: Bilkent Senfoni Orkestrası, 22 Mart Cumartesi günü, piyanist Ayşegül Sarıca'ya eşlik edecek. Şef Işın Metin yönetimindeki orkestra, Mozart'ın "Piyano Konçertosu", "Do majör"ü ile Brahms'ın "Senfoni No.4"yu seslendirecek.

Başkent seyircisini yeni sinema haftasında 6 yeni yapım bekliyor.

"Banka İşi" vizyona girdi. Roger Donaldson'un yönetmenliği üstlendiği filmde, Jason Statham, Saffron Burrows, Daniel Mays ve David Suchet başrolleri paylaşıyor. Gerilim türündeki filmde, yaklaşık 35 yıl önce Londra'da meydana gelen olağandışı gerçek bir olaydan esinleniliyor. Filmde, entrika, skandal ve tehlike iç içe geçiyor.

"Anestezi" izleyiciyle buluştu. Yönetmen Joby Harold'un filminde, Terrence Dashon Howard, Jessica Alba, Hayden Christensen ve Christopher McDonald performanslarını sergiliyor.

Yönetmenliğini Marc Forster'ın yaptığı, Shaun Toub, Nasser Memarzia ve Atossa Leoni'nin başrolleri paylaştığı "Uçurtma Avcısı" beyazperdeye geldi. Afgan yazar Khaled Hosseini'nin aynı adlı çok satan romanından uyarlanan film, uzun yıllardır Kaliforniya'da yaşayan Amir adlı bir Afgan göçmeninin, çocukluk arkadaşı Hasan'ın oğlunun başının dertte olduğunu öğrendikten sonra ona yardımcı olmak için Taliban yönetiminin kontrolündeki anavatanına geri dönüşünün çarpıcı öyküsünü anlatıyor.

Hamile kalan genç bir kızı anlatan "Juno" gösterime girdi. Yönetmen koltuğuna Jason Reitman'ın oturduğu filmde, başrolleri Jason Bateman, Jennifer Garner ve Ellen Page üstleniyor.

"Paranoid Park" da seyirciyle buluştu. Portland'daki kaykaycıların uğrak yeri Paranoid Park'tan adını alan filmde yönetmen Gus Van Sant, gençlerin dünyasına bakıyor. Blake Nelson'un romanından uyarlanan film, ergenlik çağındaki kaykaycı Alex'in bir gece kaza sonucu bir güvenlik görevlisini öldürmesi ve bu konuda ağzını açmamaya karar vermesi üzerine gelişen olayları konu ediniyor.

Haftanın yeni Türk filmi ise "Girdap". Yönetmen Talip Karamahmutoğlu'nun filminde Ozan Bilen, Ali Sürmeli ve Selçuk Yöntem oynuyor.

Başkentte hafta boyunca sinemalarda izleyiciyle buluşacak filmler şöyle:


ARMADA: Salon 1'de "Recep İvedik" izlenebilecek.

Salon 2'de "Banka İşi" vizyona girdi.

Salon 3'te de "Anestezi" izleyiciyle buluştu.

Salon 4'te "Günahkarlar", Salon 5'te "M.Ö 10.000", Salon 6'da "İhtiyarlara Yer Yok" var.

Salon 7'de "Uçurtma Avcısı" beyazperdeye geldi.

Salon 8'de "Spiderwick Günceleri", Salon 9'da "Miras" ve "Kolera Günlerinde Aşk" izlenebilir.

Salon 10'da haftanın yeni Türk filmi "Girdap", başkent seyircisinin ilgisine sunuldu.


METROPOL: Salon 1 ve 6'da "Recep İvedik" gösterimde olacak.

Salon 2'de "Anestezi", Salon 3'te "İhtiyarlara Yer Yok", Salon 4'te "Meleğin Sırrı", Salon 5'te "Günahkarlar", Salon 7'de "Girdap" var.

Salon 8'de "Juno" gösterime girdi.


MEGAPOL: Salon 1'de "Recep İvedik", Salon 2'de "Banka İşi", Salon 3'te "Plajda" adlı yapımlar gösterilecek.


ATAONTOWER: Salon 1'de "Uçurtma Avcısı", Salon 2'de "Recep İvedik", Salon 3'te "10.000 B.C", Salon 4'te "Spiderwick Günceleri" ile "Winx Club", Salon 5'te "Banka İşi", Salon 6'da "Anestezi", Salon 7'de "Meleğin Sırları" ile "Miras" adlı filmler hafta boyunca seyirciyle beraber olacak.


KIZILIRMAK: 1. Salon'da "Cengiz Han" var.

2. Salon'da "Paranoid Park" seyirciyle buluştu.

3. ve 4. Salon'da "Recep İvedik" seyredilebilecek. 4. Salon'da "120" de gösterilecek.


Başkent, bu ayın son haftasında da birçok sergiye ev sahipliği yapacak.

Fikriye Ekmekçi'nin resim sergisi, 24 Martta, Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi'nde açılacak. Sergi, 11 Nisana kadar sürecek.

Hakan Esmer'in "Farklı Mekanlar Farklı Zamanlar" adlı sergisi yarın, Galeri Soyut'ta izlenime sunulacak. Sergi, 9 Nisana kadar başkentli sanatseverleri bekliyor.

Başkentte hafta boyunca sanatseverlerle buluşacak sergiler şöyle:


ANADOLU AJANSI SANAT GALERİSİ: Dilek Alkan Özdemir, Lale Demir Oransay, Ece Kaniskan, Oya Uzuner, Emel Şölenay, Özgür Kaptan, Ezgi Hakan Okur ve Zehra Çobanlı, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, 8 Martta, "8K Pozitif" isimli karma sergi sanatseverlerle beraberliğini sürdürüyor. Sergi, 3 Nisana kadar görülebilecek.


AS'ART GALERİ: Mustafa Albayrak'ın resim sergisi, 5 Nisana kadar sanatseverlerle birlikte olacak.


ALTINDAĞ BELEDİYESİ SANAT GALERİSİ: Zehra Atay, Oya Aldemir ve Zeynep İncioğlu'nun resim sergisi, 28 Marta kadar gezilebilir.


ATLAS SANAT GALERİSİ: Veysel Günay'ın "Işığın Peşinde" sergisi, 19 Nisana kadar sanatseverleri bekliyor.


ARTEMİS SANAT GALERİSİ: Çiğdem Koçyiğit'in sergisi, yarın açılacak. Sergi, 28 Marta değin açık kalacak.


G&G SANAT GALERİSİ: Türk resminin 84 yaşındaki ünlü fırçası Lütfü Günay ile eşi Ülkü Yalım Günay'ın yapıtlarının yer aldığı sergi, 26 Marta kadar Başkentli sanatseverlerle birlikte olacak.


GALERİ POLART: Cumhuriyet dönemi resim sanatının öncülerinden Abidin Elderoğlu'nun eserlerinden oluşan "Figürlerin Dansı" sergisi Başkentli sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Yağlı boya, sulu boya, karışık teknik ve desen olmak üzere 153 eserin yer aldığı sergi, ay sonuna değin sanatseverleri bekliyor.


GALERİ SOYUT: Hakan Esmer'in "Farklı Mekanlar Farklı Zamanlar" adlı sergisi yarın açılacak. Sergi, 9 Nisana kadar başkentli sanatseverlerin ilgisine sunulacak.


IC SANAT GALERİSİ: Bedia Dipşo ve Yavuz Tanyeli'nin resim sergisi devam ediyor. 15 yıldır yan yana atölyelerde birlikte çalışan iki sanatçı ve ilk kez aynı sergide bir araya gelen sanatçıların yapıtları ay sonuna kadar görülebilir.


KARACA EĞİTİM MERKEZİ SANAT GALERİSİ: Semra Yücel'in resim sergisi, ay sonuna kadar açık kalacak.


NUROL SANAT GALERİSİ: Ender Güzey'in "Ateşten Doğan" duvar heykelleri sergisi, 28 Marta değin açık kalacak.


STILLIFE ART: Bekir Sami Çimen'in resim sergisi, 25 Marta kadar devam edecek.


VAKIFBANK ATAKULE SANAT GALERİSİ: Kabataşlılar Ankara Derneği'nin "Kabataş Erkek Lisesi 100. Kuruluş Yılı Karma Sergisi", ay sonuna değin ilgilenenleri bekliyor.

Atakule Vakıfbank Sanat Galerisi'ndeki sergide, Adnan Turani, Akdoğan Topaçlıoğlu, Ali Candaş, Ali Demir, Asım Yücesoy, Bünyamin Balamir, Çiğdem Buçak, Erkan Geniş, Gülay Yüksel, Gültekin Serbest, Gülten Öğütal, Hasan Pekmezci, Hasan Taşdemir, Hayati Misman, Hüseyin Yıldırım, Işıl Özışık, İsmail Acar, Kayıhan Keskinok, Mehmet Çetiner, Mustafa Ayaz, Orhan Gürel, Önder Aydın, Sezai Kara, Şükran Pekmezci, Yalçın Gökçebağ, Yaşar Çallı, Yusuf Toprak, Zeki Faik İzer, Zeliha Doğan ve Zeynep Dilek Çetiner'in yapıtlarının bulunduğu sergi, 30 Marta kadar açık kalacak.


VEHBİ KOÇ BAĞ EVİ: VEKAM desteğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, "Elimin Çamuruyla Üretiyorum: Öyleyse Varım II" adlı sergi sürüyor. Sergi, 30 Marta kadar gezilebilecek.


ZİRAAT BANKASI MİTHATPAŞA SANAT GALERİSİ: Cemal Güvenç, Yurdagül Döl, Fikriye Atik Güneş'in "Suluboya Üçlüsü" sergisi, 4 Nisana kadar ziyaret edilebilir.


ZİRAAT BANKASI KUĞULU SANAT GALERİSİ: Fikriye Ekmekçi'nin resim sergisi, 24 Martta açılacak. Sergi, 11 Nisana kadar sürecek.

aa
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 10:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?