22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Antik harabelerde tarihi temizlik başladı

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde çöplüğe çevrilen Antik Myndos Kapısı ve harabelerinde temizlik başladı. Antik surlara boyayla yazılan yazılar temizlenirken, traktör yolu da duvar örülerek kapatıldı.

Halikarnassos Kralı Mousolos'un M.Ö. 4. Yüzyıl'da yaptırdığı, 6 yıl önce restore edilen Antik Myndos Kapısı ve Harabeleri'nin bulunduğu alanın, hurda ve hasarlı otomobiller için otopark olarak kullanıldığı, alkoliklerin, evsizlerin mekanı olduğu, surlara yazılar yazıldığı yönündeki DHA'nın haberi büyük yankı uyandırdı. Eskiçeşme Mahallesi Büyük İskender Caddesi'ndeki, bekçisi olmadığı için kaderine terk edilen ve mezbelelik haline gelen 2 bin 500 yıllık tarihi alanda Bodrum Müze Müdürlüğü tarafından temizlik çalışması başlatıldı.

Antik surların yüzeyine boya ile yazılan yazılar temizlenirken, 15 işçi harabelerin bulunduğu alanı iki günde pırıl pırıl yaptı. Harabelerin ortasında açılan kamyon ve traktör yolu ise duvar örülerek kapatıldı. Tarihi mekanın içinden, antik sütun ve taşların üzerinden ağır inşaat araçlarının geçmesi önlendi.

Antik Myndos Kapısı ve harabelerinin tam ortasında, otomobil parkı olarak kullanılan alandaki araçların, emniyet müdürlüğünün takip ettiği işlerde kullanılan araçlar olduğu belirtildi. Aynı alanda bulunan lüks bir otele ait LPG tanklarının, kendi müdürlüğü döneminde yapılmadığını savunan Müze Müdürü Yaşar Yıldız “Yaptığım araştırmada ben göreve gelmeden önce alana otel tarafından LPG tankı deposu yapılmış ve etrafı kamufle edilmiş, otoparka emniyet tarafından kullanıldığı için şifai izin verilmiş. Ancak hem otelin akaryakıt deposunun hem de otoparkın kaldırılması için yasal işlemleri başlattık, en kısa zamanda iki mekanı da kaldırıp antik harabeleri işgalden kurtaracağız. Şimdi tarihi mekanın temizliği için uğraşıyoruz” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 11:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?