18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Antik kentte 13 kaya mezarı

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'nde üç hafta önce başlatılan kurtarma kazılarında gün ışığına çıkartılan 13 kaya mezarın Helenistik dönemde Myndos Kenti'nde yaşayan soylu bir aileye ait olduğu belirlendi. Kazılarda elde edilen ve aralarında bakır bir aynanın da bulunduğu 100'e yakın eser, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındı.

 

Gümüşlük'te Antik Myndos Kenti sınırları içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin üç hafta önce başlattığı kurtarma kazıları tamamlandı. Arkeolog Hande Savaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda yaklaşık 30 dönüm arazi üzerinde bulunan Helenistik Döneme ait 13 kaya mezarının, Antik Myndos Kenti'nde yaşayan soylu bir aileye ait olduğu saptandı. Mezarlarda bulunan ve aralarında bir kadına ait olduğu belirlenen 2 bin 300 yıllık bakır bir ayna ile aynı döneme ait toprak kap, yüzük taşları, kandil ve sikkeler Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındı. Bazı eserlerin konservasyonuna başlandı.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, mezarların sur duvarının içinde kalması ve yan yana korunaklı biçimde yapılmasının soylu bir aileye ait olduğunu gösterdiğini belirterek şöyle dedi:

"Antik Myndos Kenti, tarihte Sezar'ın katillerinin yani Brütüs ve Casius'un saklandığı zengin bir kent. Aynı zamanda Ege'nin en önemli liman kentlerinden biri. Bu mezarların yanı sıra, kentin en önemli tiyatrosunun yerini tespit etmiş bulunuyoruz. Kamulaştırma çalışmalarından sonra bu dev tiyatroyu gün ışığına çıkarmak için çalışmalara başlayacağız."dedi
 

...
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2012 Salı 09:52:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?