22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Antonioni, Bulutların Ötesi'nde

Önce Bergman... Şimdi de İtalyan yönetmen Antonioni öldü... Sinemanın efsaneleri dünyadan göç ediyor..


"Blow up" (Cinayeti Gördüm), Bulutların Ötesi'nde  filmiyle belleklere kazınan İtalyan film yönetmeni Michelangelo Antonioni, 94 yaşında öldü.

İtalyan ANSA ajansı, ailesine dayanarak verdiği haberde, "Antonioni'nin dün akşam evinde, eşi Enrica Fico'nun yanında, koltuğunda huzur içinde öldüğünü" duyurdu.

Cenaze töreninin, Antonioni'nin doğum yeri olan Ferrare'de Perşembe günüdüzenleneceği bildirildi.

Michelangelo Antonioni Bulutların Ötesi'nde 


Kariyerine eleştirmenlikle başlayan Antonioni, 1966 yılında çektiği “Blow up” filmiyle çıkış yaptı. Senaryo yazarlığı da yapan Antonioni’nin diğer filmleri arasında Çığlık, Gece, Yolcu, Bulutların Ötesinde ve Eros bulunuyor.
Haberin devamı

Modern sinemanın öncülerinden sayılan usta yönetmen, eserlerinde ağırlıklı olarak insanlar arasındaki yabancılaşma, iletişimsizlik ve kadın-erkek uyumsuzluğu gibi sorunları işlemişti.

Birçok ödülü bulunan Antonioni, 1996 yılında Yaşam Boyu Başarı Oscarı’na layık görülmüştü.

Sinemada "Görüntünün mimarı" olarak tanınan Michelangelo Antonioni (doğumu 29 Eylül 1912, ölümü 31 Temmuz 2007) İtalyan, modernist film yönetmenidir.

"Blow up" filmiyle 1967 yılında Cannes Film Festivalinde "Altın Palmiye" kazanan ve "İletişimsizliğin, yaşama sıkıntısının ve imkansız aşkın sinemacısı" olarak kabul edilen Antonioni'nin diğer filmleri arasında, "L'Avventura", "Il Grido" (The Cry), "La Notte", "Zabriskie Point" ve "L'Eclisse" bulunuyor.


aa
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 14:28:31
Güncelleme :31 Temmuz 2007 Salı 14:28:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?