22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Arap dünyası aydınlanacak mı?

BM'nin "İspanyolcaya yılda 10 bin kitap çevrilirken, son 1000 yıldır Arapçaya çevrilen kitap sayısı bundan az" diyen raporu üzerine Birleşik Arap Emirlikleri, dünyaca ünlü 100 klasiği Arapçaya çevirme kararı aldı!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin girişimiyle, dünyanın önemli edebiyat, bilim, felsefe ve tarih kitapları Arapçaya tercüme edilecek. "Kelime" adı verilen proje, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2003'te yayımladığı bir raporda, İspanyolcaya yılda 10 bin kitap çevrilirken, son 1000 yıldır Arapçaya çevrilen kitap sayısının bundan daha az olduğunun belirtilmesi üzerine başlatıldı.
Abu Dabi hükümetinin girişimiyle hayata geçirilen projenin ilk aşamasında 100 kitap Arapçaya tercüme edilecek ve 20 kadar Arap ülkesinde dağıtılacak. Bu 100 kitap arasında, Sofokles'ten Albert Camus'ye, Stephen Hawking'den Albert Einstein'a kadar felsefe, edebiyat, bilim ve tarih alanlarında dünyanın önde gelen isimlerinin eserleri yer alıyor.
Projenin fikir babası ve yöneticisi Mısırlı işadamı Kerim Naci, önceki gün başlatılan projeyle ilgili olarak, "Çok satanlar listesindeki kitaplardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Arap kütüphanesinde boşluk yarattığını düşündüğümüz kitapları seçtik" dedi.
Naci, ortaçağda İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı sırada Batı ile Arap dünyası arasında büyük bir bağlantı olduğunu ancak Rönesans'ın ardından sömürgecilik yüzünden çıkan çatışmaların ve iki medeniyet arasındaki ilişkilerin bozulmasının Araplarda dışlanma ve yabancılaşma hissi yarattığını söyledi. Naci, Kelime projesiyle bu tarihi boşluğu doldurmayı amaçladıklarını belirtti.

100 kitaptan bazıları

Kelime projesinin ilk aşamasında Arapçaya tercüme edilecek 100 kitaptan bazıları şunlar:

Zamanın Daha Kısa Tarihi (Stephen Hawking)
Parşömen (Arşimed)
Deliliğe Övgü (Erasmus)
Para, Faiz ve İstihdamın Genel Teorisi (John Maynard Keynes)
Canzoniere (Petrarch)
Denemeler (Montaigne)
Troilus ve Criseyde (Geoffrey Chaucer)
Yeniden Kazanılan Cennet (John Milton)
Yeni Hayat (Dante Alighieri)
Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri (Isaac Newton)
Etika (Spinoza)
Leviathan (Hobbes)
Mantık Bilimi (Hegel)
Bir Mimarlığa Doğru (Le Corbusier)
Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi (Gibbon)
Küreselleşme Nasıl İyileştirilebilir? (Stiglitz)
Göreliliğin Anlamı (Einstein)
Ses ve Öfke (Faulkner)
İlk Adam (Camus)
İnsan Doğasının Geleceği (Habermas)

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 12:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?