22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Artİstanbul'da Botero yapıtları

Artistanbul 2007, kötü hava şartlarına karşın ziyaretçiden mahrum kalmıyor. 18 Kasım'da sona erecek olan etkinliğin gözdesi ise insanları olduklarından iri ve abartılı resmeden Botero yapıtları.

Artistanbul 2007 Sanat Günleri, 18 Kasım'a kadar İstanbul'da Karaköy Salıpazarı'ndaki 5 No'lu Antrepo'da devam edecek. Proje ortaklığını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve dDf'in paylaştığı, organizasyonunu Galericileri Derneği'nin üstlendiği fuarın bu yılki teması "Hissettiğin gibi... / As you feel".
Hafta içinde gezdiğimiz fuar, hafta sonuna oranla daha sakin olmasına karşın katılımcı galerilerin temsilcileri, genel atmosferden memnun. 

İki kata ve 8 bin metrekarelik alana yayılan mekândaki 75 sanat galerisinin standında 2 binin üzerinde resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, dijital sanat, video, grafik, gravür ve kâğıt üzerine yapılan çalışmalar sergileniyor.

Şoray'ın yüzleri
Fuarda Abidin Dino ve Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fikret Mualla, Komet, Mustafa Horasan, Neş'e Erdok, Yüksel Arslan, Bedri Baykam ve Zühtü Müridoğlu gibi farklı kuşaklardan sanatçıların eserleri görülebiliyor.
Artistanbul'un hemen girişinde yer alan ve Gönül Paksoy'un küratörlüğünde gerçekleşen "Türkân Şoray-Beyaz Perdeden Kostümler" adlı sergide, Şahin Paksoy'un hazırladığı 'Şoray yüzleri'nin üzerinde, oyuncunun çeşitli filmlerinde giydiği başlıklar, atkılar ve takılardan yaptığı bir seçki bulunuyor.
Fuardaki Türkân Şoray teması bu sergiyle sınırlı değil. Es Konsept standında da Türkân Şoray fotoğraflarının kullanıldığı, İsmet Doğan imzalı "İstanbul'un Orta Yeri Sinema" serisinden iki çalışma yer alıyor.

'Tanıtım yetersiz' 
Hobi Sanat Galerisi'nden Aslı Bengisarp, hafta sonu havalar kötü olmasına karşın fuarı kemik bir kitlenin ziyaret ettiğini belirtiyor; "Önümüzdeki hafta sonu da böyle bir ziyaretçi kitlesi bekliyoruz. Hafta içi daha sakin olsa da satışlar fena değil, memnunuz" diyor.
Kare Sanat Galerisi'nden Fatma Saka ise Artistanbul'un 2 yıldır Antrepo'da yapılmasının atmosferi daha sıcak kıldığı düşüncesinde. Ama fuarın duyurulmasında yetersiz kalındığını düşünüyor.
Konuştuğumuz pek çok ziyaretçi de aynı fikirde. Tesadüfen 'Botero' adını görüp kestikleri gazete kupürleriyle fuara gelenler var. Bir diğer sorun da bazı stantlarda görevli kimsenin olmayışı.
Artistanbul 2007'nin bilet fiyatları ise tam 7; öğrenci 2 YTL.

En büyük ilgiyi 4 yapıtlık Botero sergisi görüyor

Fuardaki Dirimart standında yer alan Botero sergisi, etkinliğin en çok ilgi gören bölümü.
İnsanları olduklarından iri ve abartılı resmetmesiyle tanınan ve bu anlayışı Leonardo Da Vinci'nin "Mona Lisa"sına bile uygulayan Kolombiyalı ressamın kendisi fuara gelemedi ama eserleri ilk kez Türk sanatseverlerle buluşmuş oldu. Artistanbul 2007'ye gelenler, ressamın yalnızca dört eserini görebiliyor stantta: "Nü", "Aile", "Gitar Çalan Kadın" ve "Uzanan Kadın". Botero'nun kara kalem çalışması "Gitar Çalan Kız" ile "Uzanan Kadın" ise şimdiden satılmış durumda.
Dirimart yetkilisi Hazer Özil, 3 buçuk yıl uğraş verdikten sonra Botero'nun Türkiye temsilciliğini almayı başardıklarını söylüyor.

Aslı Onat /Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 17:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?