30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Asırlık çeşme çöpe gitti

Kütahyalı çini sanatçısı Sıtkı Olçar, 110 yıllık olduğu söylenen tarihi çeşmenin çinilerini çöpte buldu. Belediye, yıktığı çeşmenin yerine ise iki çöp bidonu yerleştirdi.
 
Tarihi çeşmenin çinilerini çöpten toplayan Sıtkı Olçar, bunların fotoğraflarını çekerek bir mektupla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a gönderdi. Olçar mektubunda şöyle dedi: "Sayın Başbakanım ve Bakanım, ben British Museum'u gezdim. Bu çini parçalarını onlar 'Osmanlı Çinileri' adı altında sergiliyor. Şimdi çöpten topladıklarımı bunlara değer veren o müzeye göndersem eski eser kaçakçısı mı olurum?"
Yol açmak için yıkılan çeşmenin tonozlarının da şehir dışında bir toprak dökme alanına bırakıldığını belirten Olçar, burada gördüğü manzara karşısında irkildiğini ifade etti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 14:41:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İsmet IP: 85.107.229.xxx Tarih : 15.01.2008 15:18:57

Acaba neden,Türkiye'den fazla İngiltere British Muzeum da çini eserlere ait örnek var?Asıl bunun cevabı bulunsun.Atma,satma merakı Osmanlı'dan kaldı galiba.İlk eski eserler yasasına göre(Asar-ı Atika Nizamnamesi)arkeolojik kazılarda çıkanların 1/3 ü yer sahibine,1/3 ü kazıyı yapana,1/3 ü de devlete kalırdı.İşte o kanuna göre Berlinde bulunan, asıl yeri Bergama olan Zeus Sunağı yasal olarak gitmiştir.Konu böyle derindir.O yüzden o sunağı geriye alamayız.Bunundışında,Zeugma'nın,Allianoi in akibeti meçhuldür.Üzerine baraj da olur otel de.Neymiş incelenecekmiş konu.Aman efendim lütfedersiniz.Her santiminden eser fışkırıyor ama tahribe devam.Neyini inceleyeceksin?İki tane memur göndereceksin onlarında zaten raporu çantada hazır.İnşaata devam iznini verecek,vermezse işinden olacak.İnşallah ben yanılırım...