19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Askerler savaşın filmini çekti

Irak'ta görev yapan 10 Amerikalı asker, miğferlerine ya da tüfeklerinin üzerine tutturdukları minyatür dijital kameralarla Irak savaşını 800 saatlik filme çekti. Filmin bir özeti belgesel olarak ABD'deki sinema salonlarında gösterime girdi.

"Savaş Kayıtları" adı verilen belgeselin yapımcılarından Deborah Scranton, "Bir askerin nasıl hareket ettiğini, neler gördüğünü ve neler hissettiğini anlamak istedim" dedi ve belgeselle ilgili olarak "1.5 saat boyunca askerlerin postallarındasınız. Bu, bir askerin gözünden yolculuk, şimdiye dek hiç görmediğimiz birşey" yorumunda bulundu.

Kimi sahnelerde askerlerin umutsuzluğunun ve savaşın çılgınlığının gösterildiğini, ancak belgeselin her türlü siyasal dersten uzak durduğunu belirten Scranton, "Film, herşeyden önce askerleri ve onların bakış açılarını içeriyor. Baştan itibaren onların bir öykü anlatmasını, kendi öykülerini anlatmalarını sağlamaya ve sözlerini çarpıtmamaya çalıştım" diye konuştu.

Çekime katılan 10 askerden 3'ünün daha ön planda olduğu kaydedilirken, bunların Latin Amerikalı bir öğrenci olan Zack Bazzi, marangoz Steve Pink ve Mike Moriarty oldukları açıklandı. Bu 3 askerin birliklerinin, Irak'ta Sünni üçgeni olarak adlandırılan bölgede 250'si doğrudan "düşmana karşı" olmak üzere 1200 kadar operasyona katıldıkları ifade edildi

aa
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 14:09:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?