20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Ataman 1000’e girdi

“Lola + Bilidikid”, “İki Genç Kız”, “Peruk Takan Kadınlar” gibi ses getiren sinema filmlerini imza atan ünlü yönetmen Kutluğ Ataman, ölmeden önce eserlerinin mutlaka görülmesi gereken sanatçılar arasına girdi. Ataman, Henri Matisse, Pablo Picasso gibi ünlü ressamlara verilmiş olan Carnegie ödülünü 2004’te “Küba” isimli eseriyle almıştı.
İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian’ın sanat çevreleri ve izleyicilerle yaptığı bir araştırmaya göre Ataman’ın “Küba”sı, “ölmeden önce her insanın görmesi gereken 1000 sanat eseri” arasına girdi.

Mısır piramitlerinden bugüne kadar, tüm sanat ve mimari eserleri kapsayan araştırma sonrası seçilen Ataman’ın eserleri arasında örnek gösterilen “Küba” isimli enstalasyonu, İstanbul’da bir gecekondu mahallesinden insan manzaralarını sunuyor.
Bu mahallede yaşayan 40 kişiyle yapılmış röportajlardan oluşan videosu, eskicilerden toplanmış 40 televizyon ekranından izleniyor.
Eserleri, dünyanın en önemli müzelerinde sergilenen Ataman, son günlerde Erzincan’da çekmiş olduğu “Aya Seyahat” adlı filmi üzerine çalışıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 17:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?