19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Avrupa'da Aylin Aslım rüzgarı

Amsterdam’daki world music festivalinin ana temalarından biri ‘İstanbul Meets Amsterdam’dı. Aylin Aslım’ın Orient Expressions’la verdiği konser, İstanbul’u müziğiyle seven Avrupalıları kendine çekti.

Amsterdam’a vardığımızda karşılayan soğuk havayı saymazsak şehrin dünyanın en eğlenceli ve sıcak atmosferli yerleri arasında olduğunu hemen söyleyebilirim. Lalelerin, kanalların, bisikletlerin, romantik mimarinin eşlik ettiği hoşgörü ve özgürlük ortamı sizi sıkıca sarıyor. Bu kente 14 Haziran’da başlayan ve dünyanın en saygın World Müzik festivallerinden biri olan ‘Amsterdam Roots’ için geldik. Bizi özellikle ilgilendiren kısmı Aylin Aslım’ın Orient Expressions ile ortak projesi için sahneye çıkacak olması.
Konser şehrin en bilinen mekanı olan Paradiso’da gerçekleşecek. Etkinlik gecesi mekana geldiğimizde etkileyeci mimarisiyle Paradiso ününde ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
Festival, bu sene ‘Balkan Flamenco’, ‘African Night’, ‘Fuego Lationo’ ve ‘İstanbul Meets Amsterdam’ konseptiyle dört farklı temada yapılıyor. Oojami, Ana Moura, Calima, La33 gibi güzide pek çok isim şehrin her yerinde hem de çok uygun bilet fiyatlarıyla sahneye çıkıyor. Festivalin Avrupa’nın her yerinden meraklısı olduğunu da özellikle belirtmek lazım. Festival yöneticileri bu sene Avrupa’daki dünyanın renklerini ortaya çıkartmayı hedeflediklerini için uğraştıklarını söylüyor. Bu nedenle Orient Expressions ve Aylin Aslım’ın konserleri onlar için önemli.
Paradiso ismi, şehirdeki ahalisinin ‘Bu akşam nereye gidelim?’ sorusuna maruz kaldıklarında bolca zikrediliyor. Mekanın sorumlusu burada her zaman çok özel konserlerin yapıldığını ve Rolling Stone’dan Melt Banana’ya herkesin Amsterdam sakinleriyle burada buluştuğunu söylüyor. 

Dileği gerçek oldu 

Paradiso’nun Aylin için anlamı başka. Sanatçı iki sene önce Belçika’dan buraya geldiğinde keşke birgün ben de burada söyleyebilsem dediği anı: “O gece buraya geldiğimde yüksek tavanlı büyüleyici mimarisinden, ses düzenine herşeyinden çok etkilenmiştim. Bir gün burada şarkı söylemeyi çok isterim diye içimden geçirdim. Hayat çok tuhaf...” diye anlatıyor.
Aylin Aslım ve Orient Expressions konseri belirtilen saatten milim şaşmadan başlıyor. Şehrin en önemli yabancı nüfusu olan Türklerden eser yok. Hollandalılar merak ve heyecan dolu olarak mekanı dolduruyor. İstanbul Expression’ın sahneye çıkmasıyla kalabalık müziğe bırakıyor kendini. Bir kaç 9-8’lik parçada ise insanların dansları görülmeye değer. Sahneye Aylin’in çıkmasıyla mekan iyice hareketleniyor.
Amsterdam Roots, şehirdeki aynı anda yapılan pek çok manalı etkinlikten sadece biri. Bu nedenle sanat izleyicilerinin çok bilinçli olduklarını söylemek mümkün. Konser esnasında konuştuğumuz kişiler İstanbul hayranlıklarının müziği de kapsadığını söylüyor. Yani Aylin Aslım’ı yakından tanıyan kitle İstanbul Expressions’ın müziğine de hayran.
Orient Expressions, daha çok etnik müzik penceresinde elektronik alt yapıyı kullanmasıyla biliniyor. Bu nedenle sanatçı ile grubun birlikteliği şaşırtıcı gelse de ortaya çıkan sonuç gerçekten etkileyici. Bu birliktelik grubun Aslım’a iki ay önce projeyi teklif etmesiyle hayat geçmiş. Daha çok elektronika ve rock formlarıyla haşır neşir olan Aylin’in türküleri bu kadar güzel yorumlaması ise projenin uzun soluklu olacağının ip ucu.
Amsterdam Roots Festivali, şehri doğulu müziklerle ve sanatçılarla bezemekte istekli. Ancak Hollanda’nın sanatçılara vize vermekte o kadar istekli olmadığını anlıyoruz. Aylin, konserden bir gün önce vize alabilmiş hem de defalarca Avrupa’ya gelmiş olmasına rağmen. Bu yüzden konser sabahı gelerek hiç dinlenmeden gerçekleştirdi herkes tarafından dakikalarca alkışlanan performasını.

Yeni albüm yolda 

Aylin Aslım’la konuşurken önceki albümden bu yana geçen üç senelik suskunluğun yıl sonunda biteceğini öğreniyorum. ‘Gulyabani’ isimli albümün üzerinden üç sene geçmişken yeni albümü sormamak olmuyor. “Şarkıları yazdım, hepsi hazır. Mehmet Emin ve Safa Hendem ile çalışıyorum bu albümde. Yaz sonunda birlikte stüdyoya gireceğiz. Ayrıca yine bu ikilinin bir projesinde Nilüfer’in ‘Karar Verdim’ isimli şarkısını söylüyorum.” diye anlatıyor gelişmeleri.
Aylin, yeni albümüyle ilgili fazla ip ucu vermiyor. Ama her zamanki gibi bizi sıkı şarkıların beklediğini: “Bu albümde hiç olmadığı kadar kadına ait durumlar ve konular var. Bir de işin içindeki arkadaşlarımın önerdiği gibi yine biraz daha ticari şarkıların olmadığını da belirtmem lazım. Çünkü bunu yapamıyorum. Plajda gitarla çalınabilen şarkılar yerine sadece benim söyleyebileceğim şarkılarım var benim” cümleleriyle anlatarak sohbeti bitiriyor. Aylin yorgunluğunu atmak için oteline gidiyor. Tanrı’nın Hollandalılarla ortaklaşa yaratığı rivayet edilen Amsterdam’da Aylin’den geriye kalansa hoş bir seda.

Radikal
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 12:00:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?