28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Avukata bile 20 milyon $ ödenmiş

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi için yargı sürecinin ülkeye çok pahalıya malolduğunu açıklamış, Karun Hazineleri ile Elmalı Sikkelerinin getirilmesi için Amerikan Herrick Feinstein avukatlık firmasına 20 milyon doları zorlukla ödenebilmesini de buna örnek olarak göstermişti.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye’den kaçırılmış olan tarihi eserlerin halen çok sayıda ülkede bulunduğunu ve bunların geri alınması için hukuki süreçleri takip ettiklerini belirtti. Koç, Türkiye adına bu eserlerin iadesi davalarını takip eden yabancı avukatlar olduğunu, ancak bunun çok pahalıya malolması üzerine artık Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla çok daha makul ücretlerle bunu yaptıklarını açıkladı.

ABD’deki eserlerin saptanması, takip ve dava aşamaları için Amerikalı Herrick Feinstein avukatlık firmasının 1987- 1999 arasında Türkiye’yi temsil ettiğini belirten Koç, "Bunlar arasında en önemlileri Karun Hazineleri ile Elmalı Sikkelerinin ülkemize getirilmesi davalarıdır" dedi. Lidya eserlerinin 1993’te, Elmalı Sikkeleri davasının da 1 Şubat 1999’da uzlaşma suretiyle sona erdiğini ve bu firmayla olan faaliyetlerin sona erdirildiğini açıklayan Bakan Koç, firmaya 20 milyon doların 5 yılda zor ödendiğini şöyle açıkladı:

BORÇ ANCAK 2004’TE KAPATILABİLDİ

"Ücretleri oldukça yüksek olan Herrick Feinstein avukatlık firmasına Lidya eserleri, Elmalı Sikkeleri ve ülkemize kazandırılan diğer eserler ile ilgili olarak 1999 yılına kadar 17 milyon dolar ödenmiştir. Bakanlığımız bütçesinin çok üstünde bulunan bu meblağ oldukça zor ödenmiş ve borçlarımız 2004 yılında kapatılabilmiştir. Lidya eserleri ile ilgili davaya 2.5-3 milyon dolar ödenmiştir. Söz konusu davaların açılmasında amacımız davanın kazanılması halinde ABD’de bulunan binlerce eserimizin ülkemize iadesinde emsal teşkil etmesiydi. Bu olasılığa karşılık davalar sürüncemede bırakılarak ülkemize dava fazla maddi yük getirmemesi amacıyla uzlaşma suretiyle sonuçlandırılmıştır." 

ZANLILAR ADLİYE'DE

Uşak Müzesi’deki Karun Hazinesi’nin en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu’nun çalınmasıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 10 zanlıdan, emniyet sorgusu tamamlanan 9’u adliyeye sevk edildi.

Polis soruşturmasında ise Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu’nun ekonomik sıkıntı çektiği ve maaşına haciz konduğu belirlendi.

İddiaya göre, Uşak’ta galericilik yapan ve olayla ilgili halen aranan Oğuz Sağlam, alacağına karşılık olarak tehditle Akbıyıkoğlu’ndan Deniz Atı Broşu’nun kalıbını istedi ve Ankara’da kalıbı kopyaladı. Daha sonra müzedeki broş, sahtesi ile değiştirildi.

Orjinal broşun iki kişi tarafından İstanbul’a götürüldüğü, 3 kişinin broş ve bazı sikkeleri gasp ederek kayıplara karıştığı da belirtiliyor.

Akbıyıkoğlu’nun gasp olayını öğrendikten sonra Uşak’ta görevli polis memuru Bülent Y.’den yardım istediği ancak gaspçılara ulaşılamadığı da öne sürülüyor.

Uluslararası bir şebekinin kaçırma olayının içinde olduğu, broşun ise Bulgaristan’da olduğu iddia ediliyor. Akbıyıkoğlu suçlamaları reddediyor.



ANKA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 10:46:28
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 11:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?