20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Ayasofya'ya rampa makyajı

Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Şubat 1935 tarihinde müze olarak kullanılmaya başlanan binanın galeri katına çıkışlarda ve inişlerde giriş bölümünde bulunan 36 metre uzunluğundaki tek rampanın kullanıldığını hatırlattı.

73 yıldır aynı rampanın kullanılmasının taşlarda zamanla kayganlık oluşturduğunu dile getiren Akkaya, yıllar geçtikçe ziyaretçi sayısının da arttığını, bunun hem çıkış, hem de iniş yeri olarak kullanılan rampada yoğunluk oluşmasına neden olduğunu, bu nedenle insanların rahat bir şekilde akışının sağlanamadığını ifade etti.

Sultanahmet bölgesinin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu, bu nedenle alandaki elektrik tesisatının eskidiğini anlatan Akkaya, 2004 yılına kadar müzede jeneratör bulunmadığını, elektrik kesintilerinin, vatandaşların rampaya çıkışları sırasında zor anlar yaşamalarına neden olduğunu ancak daha sonraki yıllarda jeneratör alındığını anlattı.

Yılın büyük bölümünde günlük ziyaretçi sayısının 10 binlere ulaştığı müzede tek rampanın bulunmasının sıkıntılar oluşturduğunu söyleyen Akkaya, bu nedenle müze müdürlüğü olarak müzenin sağ bölümünde depo olarak kullanılan ancak bakımsızlık nedeniyle fiziki olarak eksiklikleri bulunan rampayı restore etmeye karar verdiklerini ifade etti.

Bu amaçla Müze Müdürlüğü ile İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün iş birliğiyle bu yılın başlarında restorasyon çalışmasına başladıklarını bildiren Akkaya, mimar, sanat tarihçisi ve alanındaki yetkin insanların bulunduğu bilimsel bir kurul tarafından çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

36 metre uzunluğundaki rampadaki çalışmaların tarihi doku korunarak Ağustos ayında tamamlandığını belirten Akkaya, rampanın hizmete girmesinin ardından mevcut rampadan sadece çıkışların, yeni rampadan ise inişlerin olacağını aktardı.

Bu şekilde ziyaretçi yoğunluğunun azalacağını ve daha rahat bir şekilde ziyaretlerin gerçekleşeceğini söyleyen Akkaya, bu hizmetin müzenin tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Akkaya, rampanın ne zaman açılacağının ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın inisiyatifinde olduğunu ifade etti.

Vatan
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 17:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?