15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Başkentte tarihi sinemalara veda

Sinema izleyicisinin çok salonlu sinemalar ile alışveriş merkezlerindeki sinema komplekslerine yönelmesiyle tarihi sinemaların kapılarına birer birer kilit vuruluyor.

Başkent'te bir zamanlar kapılarında bilet kuyruklarının olduğu, yerlerin fenerle gösterildiği, arada filmin kopması, bazı sahnelerin alkışlanması gibi ilginçliklerin yaşandığı, çalınan "gong" sesinden sonra gazozlar, kuruyemişler eşliğinde filmlerin izlendiği tarihi sinemalar artık gerçekten "tarih" oldu.

Seyirciyle vedalaşan "semt sinemalarının" sayısı yıllar içinde arttı ve tarihi sinemalar da bu durumdan nasibini sırasıyla aldı. Bahçelievler'deki Arı, Kızılay'da şimdiki Büyük Çarşı'nın yerindeki görkemli Büyük Sinema, Güvenpark'ın arkasındaki Cep Sineması, Yenimahalle'deki Alemdar, Seyran ve Açıkhava sinemaları, Sıhhiye'deki Sinema 70, Keçiören Gazino Durağı'ndaki Cem Sineması, Kurtuluş Umut Sokak'ta bulunan Konak Sineması, Cebeci'de Hukuk Fakültesi'nin yanındaki Site Sineması ile aynı semtteki Sun Sineması, İnci Sineması, Yıldız'daki Açıkhava Sineması, Seyranbağları'ndaki Seyran Açıkhava Sineması kapandı.

Keçiören'deki Arzum Açıkhava Sineması, şimdiki Mamak İmar Müdürlüğü'nün çaprazındaki Cebeci Sineması, Melek Sineması ile yanıbaşındaki Uzay Sineması, Saray Sineması, Kurtuluş'taki İnci Sineması, Şili Meydanı'ndaki Çankaya Sineması, Tunalı Hilmi Caddesi'nin Küçükesat'a yakın kısmında bulunan Talip Sineması ile şu anda Devlet Tiyatroları bünyesinde "Akün Sahnesi" ismiyle hizmet veren Akün Sineması da izleyiciyle vedalaşan sinemalar oldu.

Ankara'da, son olarak, sinemacılığa yıllarını veren İrfan-İnci Demirkol çifti de kiracısı oldukları Kavaklıdere Sineması'nın işletmeciliğini bıraktı.

AA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2007 Cumartesi 12:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?