30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Belgeselcileri üzen ölüm

Belgesel film ve görüntü yönetmeni Bülent Arınlı, 12 Kasım’da Bodrum’da vefat etti. Bir süredir sağlık sorunları olan Arınlı, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Dün, Bodrum Yalıkavak’taki Gökçebel Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Yemiş Mezarlığı’nda toprağa verilen Arınlı, kariyeri süresince birçok belgesele ve haber programına imza atmıştı.
1951’de Ankara’da dünyaya gelen Arınlı, Gazi Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun olmasının ardından, TRT’de kameraman olarak çalışmaya başladı. 1974 ve 1978 yılları arasında TRT için TV filmleri ve belgeseller çekti. 1988’den itibaren haber programları, belgeseller, tanıtım ve eğitim videolarında görüntü yönetmenliği yaptı.
1990 ve 1993 arasında 32. Gün’de yine görüntü yönetmeni olarak görev alan Arınlı, ardından ATV’de görüntü yönetmeni süpervizörü oldu. 1995-1996 yıllarında Bursa Olay TV’de program müdürlüğü yapan Arınlı, 1996’dan itibaren bağımsız belgesel çalışmalarına ağırlık verdi.

Dink’in belgeselini çekti
Belgesel Sinemacılar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra, SUFilm adında bağımsız belgeseller çeken yapım firmasının da ekibinde yer aldı Arınlı. 2000 yılından itibaren SUFilm tarafından gerçekleştirilen birçok belgeselde, görüntü yönetmeni, yönetmen, kurgucu ve yapım yönetmeni olarak çalıştı. Bu belgeseller arasında, “Derinlerdeki Tarih”, “Unutulmuş Zamanlar” ve “Çıralı: Doğala Dönüş” gibi yapımlar bulunuyor. Aynı dönemde, “Burhan Öçal / Kırklareli All Stars” ve “Mercan Dede ile Yolculuk” gibi müzikle ilgili belgeseller de çeken Arınlı’nın yönettiği son belgesel 2007 tarihli “Kırlangıcın Yuvası”ydı.
Hrant Dink’in, yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı anlattığı belgesel, Dink’in katledilmesinin ardından birçok yerde gösterildi ve büyük ses getirdi. Arınlı, 2008’de “’Vatandaşlık’ Halleri” adındaki, gayrimüslim vakıfları üzerinden devlet-yurttaş ilişkisini anlatan belgeselin kurgusunu yaptı. Kurucu üyelerinden olduğu Belgesel Sinemacılar Derneği’nin düzenlediği 1001 Belgesel Festivali’nin gerçekleştiği bugünlerde, Arınlı’nın vefatı büyük üzüntü yarattı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?