25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Bilgi'nin babası öldü!

Sevgi Soysal’dan Turgut Özakman’a dek yüzlerce yazarın evi olan Bilgi Yayınevi’nin kurucusu Ahmet Tevfik Küflü’yü dün kaybettik.

Bilgi Yayınevi’nin kurucusu Ahmet Tevfik Küflü dün sabah vefat etti. Belki bu satırları okuyanların pek çoğuna yabancı geliyor bu isim. Küflü’yü tanıtan en iyi benzetme ancak şöyle olabilir:

Mehmet Akif Ersoy, bir şiirinde Süleymaniye’yi yeniden yapmak için “Bir Süleyman lazım yeniden, bir de Sinan” demişti. Mimar Sinan’ın ürün vermesi için Kanuni Sultan Süleyman’ın anlamı neyse, bir dönemin Türk yazarları için de Ahmet Tevfik Küflü’nün anlamı oydu.

1970’lerin en büyük yayınevi olan Bilgi Yayınevi’nde binlerce kitap yayımlandı. Bunların arasında o dönemde henüz çiçeği burnunda yazarlar olan Sevgi Soysal da vardı, Füruzan da...

1930 doğumluydu Küflü, Galatasaray Lisesi’ni bitirmişti. Mesleğe, 1956 yılında Ankara’da yine Bilgi adıyla bir kitabevi açarak başladı. 1965’de Bilgi Yayınevi’ni, 1972’de Bilgi Dağıtım’ı kurdu. 45 yılda telif ve çeviri de dahil olmak üzere 1200’e ulaşan değişik türde kitap yayıncılığı yaptı; tekrar basımlarıyla birlikte beş binin üzerinde kitapla 25 milyonu aşan baskı sayısına ulaştı.

45 yılda çıtayı düşürmedi, hep başarılı ve kazançlı bir yayınevi oldu Bilgi Yayınevi. Hatta Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” kitabından kazandığı 2.1 milyon TL kazanç ile Ahmet Küflü 2006 yılında Ankara vergi rekortmenleri listesinde 11. oldu.
80 yaşındaki Küflü, dün sabah saat 04.00’te solunum yetersizliği nedeniyle ayrıldı bu dünyadan. Cenazesi, yarın Kocatepe Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecek
 

Miraç Zeynep Özkartal - Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 15:21:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?