26
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Bir film-On üç yönetmen

Bir film-On üç yönetmen


Yönetmen Fatih Akın, 59. Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale'de 12 farklı Alman yönetmenle beraber gerçekleştirdiği 'Deutschland '09 - 13 Filme zur Lage der Nation' (Almanya '09 - Ülkenin durumu hakkında 13 film) adlı film projesini, filmin diğer yönetmenleri ile birlikte bugün gerçekleşen bir basın toplantısında tanıttı.

Toplantıda ünlü Türk yönetmen Fatih Akın'ın yanı sıra Alman yönetmenlerden Angela Schanelec, Dani Levy, Nicolette Krebitz, Sylke Enders, Dominik Graf, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Hans Weingartner, Tom Tykwer, Christoph Hochhäusler, Wolfgang Becker ve Romuald Karmakar yer aldı.

13 farklı yönetmenin kısa metrajlı filmlerinden oluşan film, 70lerin ünlü yönetmenlerinden Alexander Kluge'nin değişik yönetmenlerle birlikte yaptığı 'Deutschland ım Herbst' adlı 1978 yapımı epizot filmine dayanıyor. Bu yeni prodüksiyonda da, her film Almanya'nın içinde olduğu toplumsal ve politik gelişmelerle ilgili farklı perspektifler sunuyor.

13 filmden biri olan Fatih Akın'ın kısa metraj filminde, Guantanamo'da nedensiz yere 4 yıl tutuklu kalan Murat Kurnaz'ın yaşadıkları ele alınıyor. Fatih Akın bu konuyu seçmesini, "Murat Kurnaz olayının unutulmamasını istiyordum çünkü bu bağlamda olanlar bir skandaldır ve çok büyük bir hata yapılmıştır. Ama bu olay çok çabuk gündemden düştü" şeklinde açıkladı.
Öte yandan epizot film projesini başlatan, Uluslararası Berlin Film Festivali'nin açılışını yapan 'The International' (Uluslararası) filminin yönetmeni Tom Tykwer ise böyle bir film yapma isteğini, "Benim için bir merak meselesiydi. Acaba heterojen ve genç bir ekibin bu bayağı geniş konuyu nasıl işleyeceğini hepimiz çok merak ettik" sözleriyle ifade etti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 21:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?