29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Bir tonluk fare fosili

Uruguay’da bir ton ağırlığında olduğu sanılan dev bir farenin fosili buldu. İngiliz Proceedings of the Royal Society dergisinin 17 Ocak nüshasında yayımlanacak makalede paleontologlar, 4 milyon yıl önce yaşadığı sanılan kemirgenin sadece kafatasının 53 santimetre olduğunu ve uzun dişleri bulunduğunu belirttiler.

Kafatasının ölçüsü ve dişlerinden, dev kemirgenin 468 kilo ila 2,5 ton arasında bir ağırlığa sahip olabileceği sanılıyor. Paleontologların ortak görüşü ise 1 tonun üzerinde ağırlıkta olduğu...

Kemirgenin azı dişlerinin küçük olduğunu, muhtemelen yumuşak sebze ve meyveyle beslendiğini kaydeden paleontologlar, fosili günümüzdeki fareden ziyade bir suaygırına benzetiyor. Bu yeni türe Güney Amerika’daki kemirgenlerin uzmanı olan Uruguaylı paleontolog Alvaro Mones anısına "Josephoartigasia monesi" adı verildi. Fosiller arasında ağırlık rekoru, Venezuela’da 2003’te bulunan, 700 kilogram ağırlığında olduğu sanılan "Phoberomys pattersoni"ye ait. Yaşayan en tombul kemirgen ise 60 kilo ağırlığındaki "carpincho".

Basından
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 15:12:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?