16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Booker Ödülü Anne Enright’’ın

İngilizlerin saygın “Man Booker Prize” adlı edebiyat ödülünün bu yılki sahibi, “The Gathering” adlı eseriyle İrlandalı yazar Anne Enright oldu.

Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri sayılan Man Booker Ödülü’nü bu yıl İrlandalı yazar Anne Enright kazandı. Enright, ‘The Gathering’ (Toplantı) adındaki, bir ailenin uzun öyküsünü konu alan romanıyla, bu yılki yarışmanın favorileri olarak görülen İan McEwan ve Lloyd Jones’u safdışı ederek, 50 Bin sterlinlik (yaklaşık 123 bin YTL) ödülü elde etti.

Ödülü üç yıl içinde kazanan ikinci İrlandalı yazar olan Anne Enright, Man Booker Ödülü’nden alacağı parayla mutfağını yenilemeyi düşündüğünü söyledi.

İngiliz, İrlandalı ve eski İngiliz sömürgeleri İngiliz Uluslar Topluluğundan (Commonwealth) yazarlara verilen Man Booker ödülü, 1969 yılından beri dağıtılıyor. Ödülü daha önce kazananlar arasında Salman Rüşdü, Iris Murdoch ve Margaret Atwood gibi yazarlar bulunuyor.

“GÜÇLÜ, TEDİRGİN EDİCİ VE ZAMAN ZAMAN DA ÖFKELİ”
Man Booker Ödülü Jürisinin Başkanı Sir Howard Davies, Anne Enright’ın kitabının “güçlü, tedirgin edici ve zaman zaman da öfkeli olduğunu” söyledi.

“Toplantı, yas tutan bir aile hakkında, çetin ve çarpıcı bir dille yazılmış, yürekli bir kitap. Enright’ın etkileyici bir romancı olduğunu düşünüyor, kendisinden daha çok ürünler bekliyoruz” diyen Sir Howard Davies, kitabın çok güçlü olduğunu, okuru alıp götürdüğünü ve mükemmel bir çekilde sonlandığını kaydetti.

Sir Howard, “Bu roman benim şimdiye dek okuduğum en iyi son cümlelerden biriyle noktalanıyor.” dedi.

Man Booker Ödülü Jüri Başkanı Sir Howard Davies, kitabın yer yer iç karartıcı ve kasvetli olduğunu belirtti. Yazar Enright, bu tanımlamanın kendisini rahatsız etmediğini belirterek, “Bunlar çok yerinde sözler. Kitabım, neşeli bir kitap değil.” dedi.

Anne Enright, 2007 Man Booker Ödülü’nün fazla şans tanınmayan adaylarından biriydi ve kendisi de, ödülü kazanmış olmasını hayretle karşıladığını söyledi. Enright, BBC Radyosuna verdiği mülakatta, ödülü kazanmış olduğunu hala tam anlamıyla idrak edemediğini, büyük olasılıkla yarın durumu farkedip havalara zıplayacağını anlattı. Yazar, “Herşeye hazırlıklıydım, ödül dışında herşeye!” dedi.

2007 Man Booker Ödülü’nün diğer adayları arasında Mohsin Hamid, Nicola Barker ve İndra Sinha da yeralıyordu.

Ödül ayrıca, 2005 yılından bu yana, “Man Booker International Prize” adıyla uluslararası alanda da veriliyor. Man Booker International’ı bu yıl Nijeryalı Chinua Achebe kazanmıştı.

‘THE GATHERİNG’
‘The Gathering’ (Toplantı) 45 yaşındaki eski televizyon yapımcısının dördüncü romanı. Kitap, bir İrlandalı kadının, erkek kardeşinin intiharı üzerine geniş ve sorunlarla, anlaşmazlıklarla dolu ailesinin üç kuşak geriye giden tarihini araştırmasını konu alıyor.

‘The Gathering’ (Toplantı) şimdiye dek 3000 adet satmış olmakla birlikte, Booker Ödülü’nün bir yazarın satışlarını umulmadık düzeyde artırabildiğine dikkat çekiliyor.

ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 16:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?