22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Bu belgesel çok konuşulacak

Sarıkamış Harekâtı'nda esir düşen Türk askerlerinin uğradığı katliam belgesel oldu.

“Cehennem Adası: Nargin” isimli belgesel, Sarıkamış Harekatı ve Kafkas Cephesi’nde esir düşerek Sibirya’daki çeşitli esir kamplarına götürülen Türk askerlerin, esir kamplarındaki esaret yıllarını konu alıyor.

Sarıkamış Harekatı’nda esir düşerek Sibirya’daki esir kamplarına götürülen ve çeşitli kamplarda beş yıl boyunca esir kalan Tuğgeneral Ziya Yergök’ün el yazması anılarından yola çıkarak hazırlanan belgesel çalışmasında, kamplarda kalan ve Anadolu’ya tekrar dönmeyi başaran aralarında er ve kurmaylarında bulunduğu 11 askerin birince derecedeki yakınlarının anıları ve o döneme ait devlet arşivlerindeki fotoğraflar ve görüntüler yer alıyor.

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Birgün Sönmez, 22. Dönem AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, Prof. Dr. Cemalettin Kıran, Yrd. Doç. Dr. Cemil Kutlu, Gazeteci-yazar Ergun Göze olmak üzere çok sayıda akademisyen ve düşünürün de katıldığı çalışmada ayrıca Prof. Dr. Birgün Sönmez’in özel arşivinden de görüntüler yer alıyor.

GÖRÜNTÜLER ŞOK EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği, Yönetmenliğini Haluk Ölçekçi, Proje Koordinatörlüğünü de Konur Alp Koz’un üstlendiği ve Türk esirlerinin yaşamlarını konu edilen alanındaki ilk belgesel için Rus arşivlerine girildi ve binlerce adet belge ve o döneme ait Türk ve Rus askerlerinin anıları incelendi.

Kızılhaç ve Ruslar tarafından çekilen görüntülerinde kullanılacağı belgeselde, Sarıkamış Harekâtı sırasında Ermeni çetelerinin bölge insanına yaptığı mezalim ise bir kez daha gözler önüne serildi. Anılardan yola çıkarılarak hazırlanan çalışmada, Sarıkamış Harekatı sırasında, Osmanlı idaresindeki Ermeniler, bölge hakkında Ruslar için istihbarat toplamış bazı Ermeni köyleri ise harekat sırasında Türk birliklerine lojistik sağlanmaması için bizzat Ermeniler tarafından yakıldığı bilgisine ulaşılırken, Ermeni çetelerinin yer yer kendi birlikleriyle Türk birliklerine karşı savaştıkları da yer alıyor.

Ermeni çetelerinin, Türk esirlere Ruslardan daha çok Ermenilerin işkence yaptığı ve bazı Türk esirlerin keyfi olarak öldürüldüğü bilgisi yer alıyor.

Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:58:45
Güncelleme :11 Ekim 2007 Perşembe 15:54:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?