18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Bu şenlik çocuklar için

Ülker ve Fida Film iş birliğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla geleneksel hale getirilen "Ülker Çocuk Sinema Şenliği", 17-18 Nisanda üçüncü kez perdelerini açacak.

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, Santralistanbul’daki Enerji Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Ülker Çocuk Sinema Şenliği" ile çocukların hayal gücünü geliştirmek, yaratıcılığını desteklemek, daha erken yaşta sinemayla tanışmalarını sağlamak ve sinemaya gitme oranını artırarak sosyalleşmelerini sağlamak istediklerini söyledi.

Çocukların bu yılki etkinlikte animasyon filmleriyle tanınan İngiliz yönetmen David Bowers tarafından beyaz perdeye aktarılan Osama Tezuka’nın ünlü çizgi kahramanı "Astro Boy" adlı robotun insan olma maceralarını izleyeceklerini anlatan Şeker, ücretsiz olarak 2 gün gösterilecek animasyon filmin, 50 ildeki 158 sinema salonunda 200 bin çocuğa ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Şeker, film seçimini yaparken insani duygusu yüksek, arkadaşlık ve aile bağları kuvvetli, yardımlaşma ve paylaşma kavramlarını ön planda tutan filmleri tercih ettiklerini belirterek, "Astro Boy"u da bu doğrultuda seçtiklerini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’de 5-14 yaş arasında 12,8 milyon çocuk bulunduğuna işaret eden Şeker, "Ancak sinemayla tanışmış çocukların sayısı bu rakamın çok altında. En fazla gişe yapan bir çocuk filminin seyircisi 1,5 milyonu geçmiyor. Bu rakamın yarısının ebeveynlere ait olduğunu düşünürsek, Türkiye’de 1 milyonu bile bulmayan bir çocuk izleyici kitlesinin var olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik bu kitlenin büyük bir kısmı İstanbul başta olmak üzere 3 büyük ilde toplanıyor" diye konuştu.

Şeker, projeyi tüm Türkiye’ye yaymaya çalıştıklarını kaydederek, geride kalan iki yılda toplam 255 bin çocuğun hayallerini geliştirmeye katkıda bulunduklarını anlattı.

GEZİCİ SİNEMA TIRI

Şeker, her yıl ulaşılan şehir sayısını artırmaya ve daha çok çocuğa ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, projeye yeni bir ayak daha eklediklerini vurguladı.

Gezici sinema tırı ile sinema olmayan il, ilçe ve köylerdeki çocukları da sinemayla tanıştırmayı planladıklarını kaydeden Şeker, "Gezici sinema, uygulama açısından oldukça zor bir operasyon. Bu nedenle 50 ile ilave olarak bu yıl Yozgat, Osmaniye, Muş, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Ardahan, Adıyaman, Elazığ ve Kars gibi 10 ile daha gezici sinemayla ulaşmayı planlarımız arasına aldık. Umuyorum ki gelecek yıllarda bu noktaların sayısını da artıracağız" diye konuştu.

Şeker, sinema çıkışlarında çocuklara içinde çeşitli Ülker ürünlerinden oluşan kutuların hediye edileceğini söyledi.

TÜRKİYE’DE SİNEMA

Fida Film Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdilek de gelişmiş ülkelerde sinema izleyicisinin ülkenin toplam nüfusundan en az birkaç kat fazla olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’deki sinema seyircisinin ise nüfusun tamamına bile ulaşmadığını hatırlattı.

Vizyona giren çocuk filmlerinin ortalama bölgesel dağılımında İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan tüm Anadolu’nun seyirci payının yüzde 33 iken, son 2 yıldır "Ülker Çocuk Sinema Şenliği"nde gösterime giren filmlerde Anadolu’daki seyirci payının 12 puan artarak yüzde 45’lere yükseldiğini vurgulayan Akdilek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye’de 2000-2009 yılları arasında izleyici sayısında yüzde 32, sinema sayısında yüzde 70, salon sayısında ise yaklaşık 3 kat artış oldu. 2008’de vizyona giren toplam 264 filmin 21’i çocuk ve aile filmi. 2008 yılı toplam seyirci sayısı 38 milyon 184 bin 262. Bu sayının içinde çocuk filmleri 3 milyon 278 bin 002 seyirci ile yüzde 9 pazar payına sahip. 2009’da vizyona giren toplam 254 filmin 29’u çocuk ve aile filmi. 2009 toplam seyirci sayısı 36 milyon 127 bin 729. Çocuk filmleri 4 milyon 538 bin 228 seyirci ile yüzde 13 pazar payına yükseldi. Türkiye’de nüfusun yüzde 26’sı 0-14 yaş aralığında olmasına rağmen, bu kitle toplam bilet satışlarının sadece yüzde 8’ini oluşturuyor."
 

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 18:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?