22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

BÜ'den Pamuk'a fahri doktora

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a Boğaziçi Üniversitesi'nce (BÜ) fahri doktora unvanı verilerek, cübbesi giydirildi.

BÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal üniversite senatosunun, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün önerisi ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığının talebiyle, Nobel ödüllü Orhan Pamuk'a "Türk ve Dünya Edebiyatlarına yapmış olduğu katkılar, Türk dilinin ve Türk edebiyatının dünyaca tanınmasına neden olan seçkin edebi eserleri nedeniyle" fahri doktora unvanı verilmesine oy birliğiyle karar verdiğini anlattı.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, cübbesini giymesinin ardından kürsüye çıkarak, ödülden dolayı müşerref olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Burası benim evimdir. Ben buraya 40 yıl önce öğrenci olarak geldim. İstanbul'da yaşadığım hayatın, edebi hayatın şereflendirildiğini düşünüyorum. Evimde onurlandırılmak, şereflendirilmek kadar mutlu bir şey olamaz. Kendimi çok mutlu hissediyorum. Ülkem ve parçası olduğum Türk edebiyatı için de çok önemli bir gün."

Bir süredir Amerika'da Colombia Üniversitesinde ders verdiğini de hatırlatan Pamuk, şunları kaydetti:

"Hayatımın geri kalan kısmında yazı yazmaktan başka hiç bir iş yapmadım. Kitaplarımın bu kadar sevilmesinin ve okunmasının nedenini; yazarlığa, yazıya, çalışma masasına, kitaplara olan amatör, çocuksu bağlılığımla açıklayabiliyorum. Çok talihli olduğum doğru. Ama çok çalıştığım, okuyup yazmayı çok sevdiğim de doğru. Akademik dünyaya girmek hiçbir zaman kısmet olmamıştı."


aa
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2007 Pazartesi 12:25:38
Güncelleme :15 Mayıs 2007 Salı 10:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?