18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Bugün Dünya Tiyatrolar Günü

27 Mart Dünya Tiyatro Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlanıyor... Türkiye genelinde 112 oyun bugüne özel ücretsiz olarak sahnelenecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, tiyatronun tanımını "en az bir seyirci ve bir oyuncunun buluşması" olarak yaptıklarını, bu kapsamda Dünya Tiyatro Günü'nün seyircilerle anlam kazandığını ifade etti.

"Bu hem bizim hem de seyircilerin bayramı. Biz bu günü oyunlarımızı seyirciyle ücretsiz buluşturma süresi olarak değerlendireceğiz" diyen Bilgin, 27 Mart'ı bayram coşkusuyla kutlayacaklarını, Türkiye genelinde 112 oyunu ücretsiz sahneleyeceklerini bildirdi.

Günay'dan mesaj var

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip tiyatronun, malzemesini yaşamdan alarak, daha güzel bir dünyada yaşayabilmesi için insana ışık tuttuğunu belirtti.

Bakan Günay, Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, tiyatronun toplumun kendisine bambaşka bir gözle bakmasını, yaşamı farklı yönleriyle görmesini sağlayan en önemli araçlardan birisi olduğunu bildirdi.

"İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip tiyatronun, malzemesini yaşamdan alarak, daha güzel bir dünyada yaşayabilmek için insanlara ışık tuttuğunu" ifade eden Günay, mesajında şunları kaydetti:

"Avrupa'nın en büyük profesyonel tiyatrolarından biri olma vasfını başarıyla taşıyan Devlet Tiyatroları da tiyatro sevgisini ülke çapında yaymaya kendini adamış önemli bir sanat kurumumuzdur. Devlet Tiyatroları, çok kısa bir sürede 18. sahneyi Kahramanmaraş'ta açarak 13 ilde 33 olan sahne sayısını 19 ilde 51 sahneye ulaştırmıştır.

Yeni açılacak olan sahnelerle yıl sonuna kadar bu sayıyı 60'a çıkarmayı amaçlamaktadır. Hedefimiz, daha çok ilde Devlet Tiyatrolarının yerleşik olarak bulunması, sahnelerimize izleyici kapasitesinin artırılmasıdır. Bakanlık olarak tüm gayretimiz mümkün olduğu kadar kültür, sanat ürünleri ve eserleri ile halkımızı daha yakından buluşturabilmektir.

Bakanlığımız tiyatro sanatını milletimizle buluşturma gayreti içindeki özel tiyatrolara da maddi ve manevi desteğini her yıl artırarak sürdürmekten büyük bir sevinç duymaktadır. Bu düşüncelerle, tiyatro severleri ve tiyatro eserlerinin sahnelenmesini sağlayan sahne önünde ve arkasında yer alan tiyatrocularımızı selamlıyor, Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyorum."
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 15:19:06
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 15:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?