20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Bugüne dair cümleler’


Akbank Sanat’ın desteğiyle düzenlenen Günümüz Sanatçıları Sergisi, bu yıl dokuz genç sanatçıyı izleyiciyle buluşturuyor. Küratör Adnan Yıldız, bugünün sanatına dair güçlü cümleler kuran yapıtları seçtiklerini söylüyor

Resim ve Heykel Müzeleri Derneği tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen Günümüz Sanatçıları Sergisi, 27. yılında... Başlangıcından bugüne kadar 2 bin 388 genç ve profesyonel sanatçı, 4 bin 379 adet çalışmayla katıldı bu yarışmaya. Ve 27 yıl boyunca yaklaşık 1070 sanatçının 1238 adet eseri seçilerek sergilendi Günümüz Sanatçıları Sergisi’nde. 

Bu yıl ise 150 başvuru arasından 9 sanatçının eserleri sergilemeye değer görüldü: Seçil Alkış, Turan Büyükkahraman, Mehmet Dere, Selin Kocagöncü, Yener Pınarbaş, Esra Sağlık, Nejat Satı, Viron Vert ve Halil Vurucuoğlu. 25 Haziran’da Akbank Sanat’ta açılan serginin küratörlüğünü Irina Batkova, Bart Van Der Heide ve Adnan Yıldız yapıyorlar. Ayşe Erkmen, Gülsüm Karamustafa gibi önemli sanatçıların vaktiyle Günümüz Sanatçıları Sergisi’nde eserlerinin sergilendiğine dikkat çeken Adnan Yıldız, özellikle kendilerini heyecanlandıran ve bugünün sanatına dair güçlü cümleler kuran yapıtları seçtiklerini belirtiyor. Yıldız, gençlerin eserlerinden yola çıkarak şu tespitte bulunuyor: 

“Bize gelen dosyalar arasında hobici, amatör birçok başvuru vardı. İstanbul çevresinde yoğunlaşan genel bir sanat merakının varlığından söz edebiliyoruz. Bugün kendini çok tekrar eden ‘güncel sanat klişeleri’ var, eserlerinde onları kullanınca ‘sanat-mış’ gibi oluyor. Böyle tuzaklara düşenler çok vardı...”

Serginin en eğlenceli işi şüphesiz Nejat Satı’ya ait. Yıldız, Nejat Satı’nın sergiye sunduğu kuklalarla ilgili olarak şunları söylüyor: 

“Bu sergiye katılmak isteyenlerden 20 YTL’lik bir katılım ücreti alınıyor. Ve bu para Resim Heykel Derneği’ne bağışlanıyor. Nejat Satı, bize katılım ücreti olarak 4 tane kukla gönderdi. Katılımcı ücretini eleştirel bir ironiyle ödemek istemiş. Onun kuklalarını sergiliyoruz şu anda. Bu örgü kuklaların her biri 20 YTL’ye satılacak. Elde edilen gelirle de belirli sayıda sanatçıdan önümüzdeki yıl sergi katılım ücreti alınmayacak.” 

Mehmet Dere ise bir süredir güncellediği www.derece.blogspot.com adlı blogunu galeriye yerleştirdiği bir monitör sayesinde sergiye taşıyor. 

Turan Büyükkahraman, resimlerinde İstanbul sokaklarındaki duvarların izini sürüyor. Halil Vurucuoğlu ise graffiti ve sokak resmini pentüre, güncel resme aktarıyor. Seçil Alkış, Siemens Sanat’ın bu yılki “Sınırlar Yörüngeler” yarışmasında sergilenen eserlerinin devamını getiriyor burada: Genç sanatçı araba resimlerini sunuyor izleyiciye. 



Viron Vert son derece etkileyici desenleriyle katılıyor sergiye. Bu yılki “Sınırlar Yörüngeler”de gördüğümüz bir diğer isim Selin Kocagöncü ise, bu kez bir videoya imza atıyor. Kocagöncü çalışmasında beyaz önlüğüyle beyaz bir odada bir küpten pipetle su taşıyor. 

Esra Sağlık, ses yerleştirmesinde bir Fransız’a, bilmediği dillerde “Rapunzel” okutuyor. Yener Pınarbaş’ın iki video yerleştirmesinin birinde graffiti dolu bir duvara eliyle taş atan, diğerinde ise sapan kullanan iki gölge figür yer alıyor. “Yener’in özellikle soyutladığı bu eylemler, 1 Mayıs’tan Edward Said’e, sokaktan hip hop kültürüne, direnişten yeraltına kadar uzanan anlam yankılarını beraberinde getiriyor” diyor Adnan Yıldız. 

Günümüz Sanatçıları Sergisi’nin küratöryel bir cümleyle oluşturulmadığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam ediyor: 

“Bugünün sanatçılarının sergisi bu. Küratörler olarak çok da öne çıkmak istemedik. Ama işleri ve cümlemizi koruduk. Bu sergi bugünün üretim biçimleri açısından güncel sanata bir tartışma olarak eklenecek.”
Sergi 31 Temmuz’a kadar Akbank Sanat’ta izlenebilir.
(0212) 252 35 00

Yasemin Bay / Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 13:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?