16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Bush karşıtı filmler

'Arslanı Kuzulara'da Tom Cruise'u başkanlığa oynayan senatör, Merly Streep'i ise gazeteci rolünde izliyoruz.

Amerika'nın Afganistan ve Irak politikalarını eleştiren George W. Bush karşıtı filmlerin sezon açılışını 'Arslanı Kuzulara' yapıyor. Robert Redford'un filminde Tom Cruise ve Meryl Streep başrolde.

Oscar'lı yönetmen Robert Redford'tan Bush karşıtı provokatif bir hikâye... Gerçek zamanda geçen filmde Redford, kapalı kapılar ardındaki bilinmeyenleri ortaya koyan, bir günde geçen olayları gerçekçi bir hikâyeyle birbirine bağlıyor. Washington'daki güç dengeleri, bir habercinin oldukça önemli bir konuda ve büyük baskı altında hazırladığı haberi, iki cesur askerin oldukça gizli ve tehlikeli bir görev esnasındaki nefes kesici hikâyeleri ve Amerikan gençliğinin günümüzde özgürlük ve demakrasiye bakış açılarını harmanlayan film soru işaretleri ve bunların cevaplarıyla karşımıza çıkıyor.


Senatörden bomba haber


Kongre üyesi ve başkanlığa en yakın isimlerden biri olan Jasper Irving (Tom Cruise) TV habercisi Janine Roth'u (Meryl Streep) gündeme bomba gibi düşecek bir haber için odasında kabul eder. Bir saat süren görüşme tam bir kedi fare oyunudur ve senatör hem Amerikan medyasına hem de Amerikan hükümetine göndermelerde bulunur. West Coast Üniversitesi'nde idealist bir profesör olan Dr. Malley (Robert Redford) önceleri çok istekli ve çalışkan fakat daha sonra dersine ilgisini yitiren öğrencisi (Andrew Garfield) ile hayattan beklentileri hakkında konuşmaktadır. Bu sırada dünyanın öbür ucunda Afganistan'daki sıcak savaşın içinde Dr. Malley'nin iki eski öğrencisi Arian (Derek Luke) ve Ernest (Michael Pena) üstlerinin verdiği emirlerle kazanmayı umdukları bir çatışmanın içine atılmaktadır.


Yönetmen Robert Redford, 'Arslanı Kuzulara' (Lions For Lambs) ile günümüz hayatının çevik bir hareketle nasıl ters döndüğünü, insanları bambaşka yerlere sürüklediğini anlatıyor ve filmin kesinlikle bir savaş filmi olmadığını vurguluyor: "Bu seyircinin merak ve hissetme duygularını hareketlendiren ve sorular sorduran bir film: Sen olsan ne yapardın? Sen olsan bu durumda ne hissederdin? Bu sorular seyirciyi her zaman harekete geçirir."
'Arslanı Kuzulara' Matthew Carnahan'ın 'The Kingdom' senaryosundan sinemaya aktarılmış. Filmin yapımcıları ise Robert Redford, Tracy Falco ve Andrew Hauptman. Tom Cruise, Meryl Streep, Andrew Garfield, Derek Luke ve Michael Pena filmde başrollerde.


Hepsinin başrolünde George W. Bush var!
Hollywood'da George W. Bush karşıtı filmler furyası yaşanıyor. Irak, Afganistan savaşları üzerinden Bush'un politikalarını eleştiren ve önümüzdeki bir yıl içinde gösterime girmesi beklenen filmleri derledik.
ELAH VADİSİ: Yönetmenliğini Paul Haggis'in yaptığı 'In The Valley Of Elah' (Elah Vadisi) filminin başrollerini Tommy Lee Jones, Charlize Theron ve Susan Sarandon gibi ünlü oyuncular paylaşıyor. Filmde bir babanın Irak'tan döndükten sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan oğlunu bulmak için verdiği mücadele konu ediliyor. 23 Kasım'da gösterimde.
RENDITION: CIA'in gizli gözaltı merkezlerinin konu edildiği 'Rendition'ın Türkiye gösterim tarihi 30 Kasım. Gavin Hood'un filminde Oscar'lı yıldız Reese Witherspoon ve Jake Gyllenhaal başrolde.
DÜZELTİLMİŞ: Yaşayan en büyük yönetmenlerden Brian De Palma'nın imzasını taşıyan 'Redacted' (Düzeltilmiş) Mahmudiye kasabasında 14 yaşındaki Iraklı kızın ABD'li askerlerinin tecavüzüne uğradıktan sonra ailesiyle birlikte öldürülüşüne ilişkin yarı belgesel nitelikte bir film. Venedik'te ödül kazanan filmin Türkiye gösterim tarihi henüz belli değil.
CHARLIE WILSON'S WAR: Mike Nichols'ın filmi Afganistan'daki savaşın ABD'ye olan bedelini saklamaya çalışan Teksaslı bir kongre üyesinin yaşadıklarını anlatıyor. Tom Hanks ve Juila Roberts'ın rol aldığı film 8 Şubat'ta gösterime girecek.
TAXI TO THE DARK SIDE: Afganistan ve Irak'ta gözaltına alınan tutukluların Guantanamo'ya uzanan hikâyesinin anlatıldığı filmi Alex Gibney yönetiyor. ABD'de 11 Ocak 2008'de gösterime girecek filmin oyuncu kadrosunda arşiv görüntüleriyle George W. Bush, Dick Chaney gibi isimler var.
STOP LOSS: ABD'de 28 Mart 2008'de gösterime girecek 'Stop Loss', görev süresi bitmesine rağmen Irak'a geri yollanmak istenen bir erin isyanını anlatıyor.
GRACE IS GONE: James C. Strouse'nin yönettiği filmde John Cusack, iki küçük kızına annelerinin Irak Savaşı'nda öldürüldüğünü söylemek zorunda kalan acılı babayı canlandırıyor. Filmin 2008 baharda gösterime girmesi bekleniyor.
IMPERIAL LIFE IN EMERALD CITY: Bağdat'taki yüksek güvenlik bölgesi Yeşil Alan'da yaşananları konu alacak filmi 'Bourne' serisiyle tanınan Paul Greengrass yönetiyor. Başrolünde Matt 'Bourne' Damon'un yer alacağı film 2009'da gösterime girecek.
(Kültür Sanat)

radikal
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 14:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?