22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Büyük Cami restore ediliyor

Samsun'daki tarihi Büyük Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Merkez Büyük Camisi Restitüsyon Restorasyon ve Elektrik Projeleri çalışmaları kapsamında Kale Mahallesi, Saathane Meydanı'nda bulunan tarihi cami bakım ve onarıma alınıyor. İl Müftülüğü'ne gerekli bilgiler verilirken, ön hazırlıklar yapılıyor.

Restore çalışmalarına bu ay içerisinde başlanılması planlanıyor. Büyük Cami, Samsun Kalesi'nin camisi olarak Selçuklu komutanlarından Hıdır Bey tarafından miladi 1300 yılında ağaçtan inşa edildi. 1869 yılında Samsun yangınında cami tamamen yandı.

Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 9 Eylül 1884 tarihinde bugünkü cami yaptırıldı. Sultan Abdulaziz' in annesi tarafından onarıldığı için Valide Camisi olarak da isimlendiriliyor. Cami kesme taştan yapılmış ve iki minareli olarak hizmet veriyor. Büyük ana kubbe çevresinde küçük kubbeler şeklinde imar edilmiş, kubbe kasnağı dışarıdan sekizgen, içten dairevi olup, bitki ve geometrik şekillerle süslü. Tarihi cami, Hamidiye Camisi, Cami-i Kebir olarak da adlandırılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 18:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?