3
Mayıs
2025
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Çanakkale Zaferi tuvallerde

Ressam Sema Bicik'in "Çanakkale Gelibolu 1915" isimli resim sergisi, 18 Mart-15 Nisan tarihleri arasında İstanbul Modern Sanatlar Galerisi'nde (İMSG) sanatseverler ile buluşuyor. Sergide Sema Bicik'in üç yıl içinde hazırladığı 20 tablo yer alıyor.

"Türk siperleri ile çok yakındık. Genellikle hava kararır kararmaz ateş kesilir, biraz daha rahat etmeye başlardık. Gecenin orta yerinde ve aşağı yukarı her gün aynı saatte Türk siperlerinden bir ses yükselirdi. Öyle gür, öyle içli ve dokunaklı bir sesti ki, dinlemeye doyamazdık. Bir akşam konser saati gelmişti, ama o alıştığımız ses duyulmuyordu. Hepimiz merak içinde kalmıştık. O gece, durumu öğrenmeye karar verdik. Türkçe bilen savaş muhabirine yazdırdığımız bir kâğıdı taşa sarıp fırlattık. Bu kâğıttaki iki cümleyle, konserin niçin kesildiğini soruyor ve selam yolluyorduk Türklere... Bir süre sonra, fırlattığımız taş, arka yüzü yazılmış kâğıtla birlikte siperimize atılmıştı. Kâğıttaki tek Türkçe cümlenin ne dediğini anlamamız uzun sürmedi. Haberi getiren arkadaşımızın yüzünü hüzün bürümüştü... Tabii, cümleyi duyunca, hepimiz aynı hüzne gömülüverdik. ..

Kâğıttaki cümle şöyleydi: O arkadaşımızı geçen hafta vurdunuz." Çanakkale'de savaşmış bir Anzak askerinin ağzından nakledilen bu hatıra, ressam Sema Bicik'in "Çanakkale Gelibolu 1915" isimli sergisindeki resimlere ilham kaynağı olmuş. Çanakkale Zaferi'nin 95. yıldönümünde 18 Mart'ta İstanbul Modern Sanatlar Galerisi'nde açılan sergi 15 Nisan tarihine kadar açık kalacak. Sergide Bicik'in 3 yılda hazırladığı 20 tablonun yanında belgesel yönetmeni Hikmet Yenigün'ün arşivinde yer alan fotoğraflar, Osmanlıca yazılmış asker mektupları yer alacak. Ayrıca savaş sırasında şehit olan, yaralanan ve esir düşen Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe kulübü sporcuların eserleri sergilenecek.

Türk resim sanatının usta isimlerinden Sema Bicik, Çanakkale temasını çalışmaya 2000 yılında bölgeye yaptığı bir gezi sonrası karar vermiş. Yaklaşık bir yıl boyunca Çanakkale'yle ilgili yerli yabancı ne kadar kaynak varsa onları taramış, İngiltere'de savaş müzesini gezmiş. Bicik sonraki süreci şöyle anlatıyor: "Kitapları okudukça resimler kafamda oluşmaya başladı. Defalarca Çanakkale'ye gittim. Anzak grubuna katılıp onların anmalarına iştirak ettim. Rüyamda savaşa dair sahneler görüyordum. Bir yılın sonunda karar verdim. Edebiyatçı olsaydım romanını yazardım herhalde." Üç yıl içinde resimleri tamamlayan Bicik'in Gelibolu'nun havasından kurtulması kolay olmamış. Bir süreliğine Göcek'e yerleşmiş.

Sergide en dikkat çeken resim 10,5 metre ebadında. Bu resme Türk ve Anzak askerlerinin hatıraları ve mektupları kaynaklık etmiş. Bu resimde Mehmetçik'in zaferi kadar savaşın insanlık için ne kadar acımasız olabileceği anlatılıp barışa vurgu yapılıyor. Bir başka tabloda bir yaralı bir Anzak askerini taşıyan Mehmetçik var. Bicik, bu resimlerde gerçeklikten yola çıktığını belirtiyor ve kaynaklarda geçen o hadiseyi anlatıyor: İki cephe arasında bir İngiliz yüzbaşı yaralanıyor ve bacağı kopmak üzere. Ateş altında cephesine geçmek mümkün değil. Türk askerlerinden bir tanesi fanilasını çıkarıyor, ateşi durduruyor ve gidip İngiliz askeri alıp Anzak cephesine bırakıyor. Sonra da geri dönüyor."

Bicik, tarihimizi iyi bilmediğimizden yakınıyor: "Çanakkale'ye bir gidişimde yanımdaki koltukta 18 Mart Üniversitesi'nden bir öğrenci vardı. Belki o öğrenciyle de alakalı olabilir. O üniversiteli, Çanakkale'yi, savaşı, hikâyesini bilmiyordu. Bunu biz niye anlatamıyoruz? Biz tarihimizi anlatamadığımız için Ermeni soykırımı bu kadar konuşuluyor." Bicik, kendisinin bir ressam olarak görevini yerine getirdiğine inanıyor. Bicik "Sergi, şehitlerimizin aziz hatırasına, mücadeleci ruhlarına ve bugünkü nesillere meşale olan kahramanlıklarına adanmıştır." ifadesini kullanıyor. İMSG İstanbul Modern Sanatlar Galerisi / Barbaros Bulvarı No: 113/B Balmumcu Tel: 0212 288 48 48

***

Burç Koleji'nden enstalasyon sergisi
Özel Bahçelievler Burç İlköğretim Okulu Çanakkale zaferini İstanbul Bahçelievler Merter Meydan AVM'de kutluyor. Program kapsamında Çanakkale şehitlerini anmak ve anlamak için konferanslar düzenlenip, askeri yazışmalar sergileniyor. Açılan standlarda dönemi anlatan fotoğraflar, özel haritalar, savaşta ne kadar kayıp verdiğimizi anlatan tablo ve grafiklere yer veriliyor. Atık maddelerden maketler yapan öğrenciler, Çanakkale cephesinde yaşanan olayları, isimsiz mezarların ibretlik öykülerini seslendiriyor. Bugün 18.00'de kolejin halk oyunları ekibi, 19.00'da ise çocuk korosu gösteriler yapacak. Yarın 18.00'de İstanbul Kent Orkestrası Mehteran Bölüğü ziyaretçilerin karşısına çıkarken, Pazar günü 15.00'te Çanakkale Savaşları üzerine bir konferans düzenlenecek. Sergi pazar akşamına kadar ziyaret edilebilir.

Savaş malzemeleri Airport'ta
İstanbul Bakırköy Airport Outlet Center, Dur Yolcu, Çanakkale Savaş Malzemeleri Sergisi'ne ev sahipliği yapıyor. Çanakkale Savaşı'nda kullanılan malzemenin yer aldığı sergide palaskalar, mataralar, rozetler, Türk ve yabancı askerlere ait yiyecek kapları ile döneme ait fotoğraflar, yazışmalar, mecmualar yer alıyor. Türk askerlerinin yanı sıra İngiliz ve Fransız askerlerinin Çanakkale Savaşı'nda kullandıkları çeşitli malzemelerin bulunduğu sergi, 21 Mart'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. 0 212 465 85 75

**

Sema Bicik kimdir?
Sema Bicik, 1959 yılında Adana Osmaniye'de doğdu. 1977'de Ankara Gazi Üniversitesi Resim Bölümü'ne, 1979'da İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi GSF Resim Bölümü'ne girdi ve 1985'te Yüksek Resim Bölümü'nden mezun oldu. 2000 yılından bu yana gerek yurtiçinde gerek yurtdışında birçok sergi açtı. 2007'de Çanakkale Savaşları Resim Yarışması'nda Avustralya Büyükelçilik Ödülü'nü aldı. Resim sanatının yanı sıra moda tekstil sektöründe çalışmaları var. Resim tarzı sürrealist olup halen çalışmalarını Beyoğlu'ndaki atölyesinde sürdürüyor.
 

Murat Tokay - Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mart 2010 Cuma 15:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?