25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Cannes Jürisi yargılamayacak

62. Cannes Film Festivali’nin yarışma jürisi başkanı Isabelle Huppert, “Buraya yargılamak için gelmedik; burada filmleri sevmek ve neyi diğerlerinden daha fazla sevdiğimizi görmek için bulunuyoruz” diye konuştu

62. Cannes Film Festivali, önceki akşam düzenlenen törenle açıldı. Amerikalı yönetmen Pete Docter’ın yarışma dışı gösterilen “Up” adlı üç boyutlu animasyonuyla başlayan festival, 24 Mayıs’ta sona erecek.
Açılış gecesinde konuşan yarışma jürisi başkanı, Fransız aktris Isabelle Huppert, “Buraya yargılamak için gelmedik; burada filmleri sevmek ve neyi diğerlerinden daha fazla sevdiğimizi görmek için bulunuyoruz” şeklinde konuştu ve seyircilere jüriyi takdim etti.

Festivalin Türkiye için en önemli özelliği, geçen yıl En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan Nuri Bilge Ceylan’ın jüride yer alması. Diğer jüri üyeleri arasında, yazar Hanif Kureishi, oyuncu Shu Qi, yönetmenler James Gray ve Lee Chang-dong bulunuyor.
Bu yıl Altın Palmiye için yarışacak 20 film arasında, Quentin Tarantino, Ang Lee, Pedro Almodovar, Ken Loach, Jane Campion ve Lars von Trier gibi son derece iddialı isimlerin çalışmaları var.

Festivalin Türk filmleri

Cannes’da, yarışma dışı bölümlerde çeşitli Türk filmleri var. Yönetmen Seyfi Teoman’ın ikinci uzun metrajlı filmi, yapım aşamasındaki “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”, ‘Atölye’ bölümüne seçildi. Barış Bıçakçı’nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu, Teoman ve Bıçakçı birlikte kaleme aldı.
Çanakkale Üniversitesi Sinema-TV Bölümü 4. sınıf öğrencisi Abdulbaki Yavuz’un, senaryosunu yazıp yönettiği kısa filmi “Bir Kaplumbağa ile Tavşanın Hikayesi” ise festivalin ‘Kısa Film Köşesi’ bölümünde izlenecek.

Aynı bölümde, 27 yaşındaki Damlasu Temizel de, “Ney Ne Der Ki” isimli filmiyle yer alacak. İtalya’nın Perugia Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında sinemaya merak saran genç yönetmen, filminde Mevlana’nın felsefesini temel alıyor.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 18:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?