19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Çaykovski'den hüzünlü Rus şarkıları

Çaykovski albümde müzmin yalnızlığını çok iyi aktaran 'Baloda' adlı bir şarkıyla yer alıyor.
Russian Romantic Songs, 19. yüzyıl Rusyası'nda popüler olan melankolik bir müziği günümüze taşıyor. Albümde Çaykovski'nin ruh halini yansıtan tipik bir şarkı da var

(73 kişi okudu)


SERHAN BALİ (Arşivi)

Hüzünlü Rus şarkıları
'Romans', 19. yüzyıl Rus müziği içerisinde öne çıkmış bir sanat şarkısı türü olarak bilinir. Fransızca 'romance'dan Rusça'ya geçen bu şarkı türü için, kimi yerde, Alman sanat şarkısı 'lied'in Rus versiyonu denilse bile, 19. yüzyıl Rusya'sında aldığı şekille, tamamen kendine özgü bir içerik ve form bütünlüğüne kavuşmuş. Rus romanslarının her biri, bu halkın sanatının her ilmeğine sinmiş o yürek burkan 'melankoli'yle bezenmiştir. Müzik ve şiirin bir aradalığından doğan romansların hepsi de aşkı, özleyiş ve bekleyişi, doğanın güzelliğini ve insanın yakaladığı mutluluğun gelip geçiciliğini anlatır.
Harmonia Mundi firmasından geçen yılın sonlarında çıkan ve ülkemize gelen 'Russian Romantic Songs' (Romantik Rus Şarkıları) 19. yüzyılın ilk yarısında Rusya'da yeşeren romans geleneğinin önde gelen bestecilerinin şarkılarını içeriyor.
Rus romanslarını, Çaykovski'nin bestelemiş olduğu 100 kadar örnekten ibaret sananlar için hazırlanmış sanki bu güzel albüm. Rus ulusal müziğinin kurucusu sayılan Glinka'dan üç yaş küçük olan Varlamov, Glinka, Diubiuk, Bulakhov, Rybasov ve Paşkalov, albümde romansları seslendirilen besteciler. Çaykovski ise, 'Sred shumnovo bala' (Baloda) isimli, 1878 yılında yazdığı Op. 38, No.3 şarkısıyla albüme girmiş. Çaykovski'nin tüm sanatı içerisinde, bestelediği romansların önemli bir yeri var. 'Baloda', Çaykovski'nin en meşhur salon şarkılarından biri. Besteci, kişilik hallerini veya duygu dünyasını yansıtmaktan öte, yaşam felsefesini, dünyaya ve insanlara bakışını yansıtmıştır pek çok romansında. Çaykovski'nin müzmin yalnızlığı, şarkının anlattığıyla pek güzel örtüşmüş. Baloda uzaktan gördüğü bir güzele aşık olan gencin, güzeli kaybedişiyle gönlünde yer eden acı. Her daim gönlü yaralı Çaykovski'nin en sevdiği tema.
Albümdeki şarkılar, iki usta Estonyalı müzisyen tarafından yorumlanmış: Soprano Kaia Urb ve gitarist Heiki Mätlik. Soprano Urb, yine aynı firmadan geçen yıl çıkan ve büyük ilgi gören 'Rachmaninov/All-Night Vigil' ve 'Baltic Voices 1, 2, 3' adlı dizi kayıtları dinleyenlerin yabancısı olmadıkları kaliteli bir yorumcu. Sağlam tekniği, dramatik tonlara sahip yumuşacık sesiyle, Barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş bir repertuvarı var Urb'un. Albümdeki her bir romansın hüzünlü atmosferini dinleyiciye yansıtmakta çok başarılı. Kaia Urb'a eşlik eden gitarist Heiki Mätlik, Estonya'nın önde gelen bir gitaristi. Albümde, gitar gibi bir solo çalgı eşliği tercih edilmekle, bu şarkıların naif, içten ve kırılgan anlatımları daha bir vuruculuk kazanmış sanki. Altı telli bir Manuel Bellido gitarı kullanan Heiki Mätlik, 1912 doğumlu Alexander M. Ivanov-Kramskoy'un, romansların arasına serpiştirilmiş minyatürlerini de seslendirmiş. Böylece, hem gitar severler mutlu edilmiş, hem de yeknesaklığın önü alınmış.
Şarkı sözleri, kitapçıkta Rusça (Kiril), İngilizce ve Fransızca dillerinde yer alıyor. Sözlerini okuduğunuzda damağınızda, müziği dinlediğinizde de kulağınızda kekremsi bir tat ve sada bırakacak Rus romanslarını, Urb ve Mätlik ikilisinden, gece vakti mum ışığında dinleyin derim.
Russian Romantic Songs, Kaia Urb (soprano), Heiki Matlik (gitar), Harmonia Mundi HMU 907386


Operadan efsaneler
Bir zamanların en faal klasik müzik kayıt firmalarından RCA, 20. yüzyılın en büyük opera sanatçılarının, efsanevi şefler yönetiminde doldurdukları birbirinden muhteşem opera kayıtlarıyla bilinirdi. Sony ile birleşip, BMG-Sony adını aldıktan sonra, kataloğunu daraltan firmanın daha önce CD formatında çıkardığı bu operalar zaman içinde tükenmiş, yeni baskıları yapılmamıştı. BMG-Sony, sonunda bu efsane kayıtlardan altı tanesini, 'The Masterworks Opera Series' adı altında, cazip fiyatlarla piyasaya sürerek özellikle genç yaştaki koleksiyoncuları sevince boğdu.
Firmanın Türkiye ofisi tarafından, çıkar çıkmaz Türkiye'ye getirilen bu kayıtlar, başrolde söyleyen muhteşem divalarıyla birlikte anılıyor elbette. Biz de, bu kayıtları tanıtırken böyle adlandıracağız onları: Cotrubas'ın 'Hansel ve Gretel'i ile 'Aşk İksiri', Caballe'nin 'La Traviata'sı ile 'La Boheme'i, Moffo'nun 'Rigoletto'su ve Leontyne Price'ın 'Tosca'sı. Albümlerin her biri, geliştirilmiş CD formatında, yani bilgisayarınızda dinlemeyi tercih ettiğinizde, ekrandan librettoyu takip etmeniz mümkün. Aksi halde, birkaç sayfadan oluşan kitapçığın içinde yer alan, 'track'lere ayrılmış konuyu okumakla yetinmek durumundasınız.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 13:00:51
Güncelleme :15 Ocak 2006 Pazar 13:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
berrin koçuk IP: 85.105.166.xxx Tarih : 20.08.2008 18:06:43

bu admın sarkılarına bayılıyorum keske butun sarkılar boyle olsa bunu çok ısterdım