19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Cennet Sineması'nın makinisti artık yok

Kuşağının en saygın ve önde gelen sanatçılarından Fransız aktör Philippe Noiret 76 yaşında öldü. Cinema Paradiso'da  (Cennet Sineması) canlandırdığı sinema makinisti karakteri Noiret'nin unutulmaz rollerindendi.

Yarım asrı aşkın sanat hayatında 125'ten fazla filmde rol alan Philippe Noiret bir süredir kansder tedavisi görüyordu.

Philippe Noiret, rol aldığı filmlerde birbirinden çok farklı karakterleri beyaz perdeye taşıyan bir aktördü. Noiret, burnu havada bir aristokratı da orta sınıf bir işçiyi de aynı başarıyla canlandırabilen bir sanatçıydı.

Adı ilk olarak Zazie dans le Metro filminde oynadığı 'mutsuz amca' rolüyle duyulan Philippe Noiret'nin ilk akla gelen rolleri Cinema Paradiso'da canlandırdığı sinema makinisti, Il Postino (Postacı) filmindeki Şilili şair Pablo Neruda ve La Grande Bouffe'deki orta yaşlı obur adam karakterleriydi.

Sanat yaşamı tiyatro sahnesinde başlayan Noiret, daha sonra sinemaya geçmiş ve 1960'lı yıllarda Fransız sinemasının şekillenmesinde en önemli isimlerden birisi olmuştu.

İşine bağlılığı ve yorulmak nedir bilmeden çalışmaya devam etmesiyle tanınan Noriet, üstlendiği her yeni rolü bir 'sınav' olarak niteliyordu.

Noiret, yaptığı işe bakışını, "Zor olan herhangi birşeyi yapmak değil, o işi yeniden yapmak zorunda kalmaktır" diye tanımlamıştı.

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ölüm haberi ardından "Philippe Noiret'nin ölümüyle sinema ve tiyatro dünyası yetim kaldı" açıklamasını yaptı.

Dominique de Villepin, açıklamasında "Sesi, cazibesi ve tarzıyla yaptığı her işe Fransız ruhunu yansıtabilen bir sanatçıydı, herkes tarafından çok özlenecek" ifadelerine yer verdi.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 09:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?