22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Chopin'in 4. piyanosu bulundu

Frederic Chopin'in dördüncü piyanosu İngiltere'de gün ışığına çıkarıldı.

Müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyano müziği bestecisi olarak kabul edilen Polonya asıllı Chopin'in (1810-1849) İngiltere'de verdiği son konserde kullandığı kuyruklu piyano, İngiliz koleksiyoncu Alec Cobbe'un 20 yıl önce aldığı bu eşsiz çalgı üzerindeki çabası ile Chopin uzmanı İsviçreli Prof. Dr. Jean-Jacques Eigeldinger'ın çabalarının birleşmesi sonucunda ortaya çıktı.

Fransız piyano yapımcısı Camille Pleyel'in kayıtları ve İngiliz koleksiyoncu Cobbe ile Prof. Eideldinger'in ortak çalışması, bu kuyruklu piyanonun Chopin'in 1848'de İngiltere'de verdiği son resitalde kullandığını gösterdi.

Cobbe, piyanoyu 20 yıl önce alarak bu büyük keşfe bugün ulaştığı için Reuters ajansına, "Tam manasıyla hiç umulmadık çok büyük sürpriz oldu. Batı müziğinin dünya şaheseri araçlarından birini elimizde tuttuğumuzu yeni anlamış bulunuyoruz" dedi.

Chopin, ölümünden az önce piyanoyu Lady Trotter'a satmış.

Piyano, gün yüzüne çıktığı yer olan Cobbe koleksiyonunun bulunduğu İngiltere'nin güneyinde Hatchlands'de, İngiliz Ulusal Vakfı tarafından muhafaza edildi. Piyanoyu Chopin'den alan Lady Trotter, hazineyi vasiyetle vakfa vermiş.

Chopin'in bugüne dek bilinen üç piyanosu, Varşova, Mayorka ve Paris'te korunuyor.


aa
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 16:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?