28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

CHP: 'AKP'liler caz festivali istemiyor'

Başkan Topbaş'ın İstanbul'un 'kültür başkenti' olması amacıyla İKSV ile imzaladığı 'işbirliği protokolü' AKP'lilerin karşı çıkması üzerine Belediye Meclisi'nden döndü. CHP'liler "AKP'liler caz festivali istemediği için reddetti" dedi.

İstanbul'un 2010 yılında "kültür başkenti" olması için Avrupa Komisyonu'na başvuran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'u Bir Kültür ve Sanat Başkenti Olarak Uluslararası Alanda Tanıtmak" amacıyla İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ile imzaladığı işbirliği protokolünü AKP grubuna kabul ettiremedi. Protokole destek veren CHP grubundan Çetin Soysal, "Aslında protokole bir eksiklik buldukları için değil caz festivali, dans festivali organize edilmesini istemedikleri için karşı çıktılar" dedi.

CHP: Girişim doğru
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Kültür Müdürlüğü'nün teklifi olarak Belediye Meclisi'nin onayına sunulan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İKSV arasında imzalanan ve Topbaş'ın imzasını taşıyan "işbirliği protokolü" dün Belediye Meclisi'nde görüşüldü.
CHP Komisyon Üyesi Çetin Soysal, yapılan girişimi doğru ve haklı bulduklarını söyledi.
İstanbul'un "kültür başkenti" olması için çalıştığını çeşitli toplantılarda dile getiren Topbaş'ın teklifine destek verdiklerini belirten Soysal, "AKP grubunun protokole karşı çıkma nedenleri incelendiğinde bunun bir savsaklama olduğu görülüyor. İKSV'nin yaptığı kültürel çalışmalar biliniyor. Uluslararası kültürel etkinlikler, festivallerin düzenlenmesi İstanbul'un tanıtımında son derece önemli" diye konuştu.

AKP: Savsaklama değil
AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu ise yaptığı konuşmada, "Bu savsaklama değildi. Eğer bu savsaklama olsaydı bu teklifi gündeme dahi almazdık. Biz eksikliklerin giderilmesini istedik" şeklinde konuştu.
Teklif, AKP grubunun oylarıyla, eksikliklerin tamamlanması için Kültür Müdürlüğü'ne iade edildi.
Toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan CHP'li Çetin Soysal, şunları söyledi:
"Aslında protokolde bir eksiklik buldukları için değil caz festivali, dans festivali organize edilmesini istemedikleri için karşı çıktılar. İkili konuşmalarda bu tür faaliyetleri mason kültürü olarak değerlendiriyorlar. Bunlar kent kültürüne karşılar. Caz festivali nedir? Folklor festivali düzenlensin istiyorlar."

Milliyet/Mehmet Demirkaya
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 09:41:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?