28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

‘Çingene Kız’, AB fonuyla göz kırpacak

‘Çingene Kız’, AB fonuyla göz kırpacak

Gaziantep Ticaret Odası’nın, GAP Kültürel Mirası Geliştirme Programı çerçevesinde Avrupa Birliği’ne sunduğu Güneydoğu Anadolu Tanıtım Projesi kabul gördü ve proje 17 Aralık 2005’ten itibaren uygulamaya konuldu.

Proje ile bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının artırılması, istihdam oluşturulması hedefleniyor. Zeugma, Halfeti, Balıklıgöl, Hasankeyf ve Mardin, turistleri AB fonlarıyla çekecek. Dünyanın en büyük mozaik koleksiyonunun yer aldığı Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Birecik Barajı’na gömülen Zeugma Antik Kenti ve Halfeti, Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden Rumkale, güneşin ‘bambaşka’ doğup battığı Adıyaman Nemrut, proje kapsamına alınan yerler. Güneydoğu Anadolu’nun gerdanlığı Mardin’in taş evleri ve Deyrul Zaferan Manastırı, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı Balıklıgöl, Ayn-ı Zeliha Gölü, yakın bir zamanda sular altında kalacak Hasankeyf, Diyarbakır Kalesi ile Siirt, Şırnak ve Kilis’teki tarihi ve kültürel miras da yerli ve yabancı turistlere AB fonlarıyla yürütülen projeyle tanıtılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projelerde, ticaret ve sanayi odaları yer alıyor. AB’nin 499 bin 40 Euro kaynak aktaracağı çalışmada, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği ile işbirliği yapılacak.

Projenin öncelikli hedef kitlesi, yerli- yabancı turistler ve turizmciler. 2 yıllık çalışmayla, turist sayısının yüzde 15 artırılarak 150 bin kişiye, bölgede ortalama kalış süresinin ise, 1,4 günden 2,5 güne çıkarılması planlanıyor. Çalışmayla ayrıca, turları organize eden ve etme potansiyeli bulunan seyahat acentelerinin, eğitilmesi hedefleniyor. Projenin hedef grubu, 150 bin turistin yanı sıra, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) üyesi 6 bin acente, yurtdışı bağlantıları, Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) üyesi 6 bin 500 rehber ve TUROB üyesi otellerden oluşuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, tarihî dokusu ve kültürel zenginliğinin sistemli ve bütün halde tanıtılacağı projeyle yöre insanında turizm bilinci oluşturulacak. Tanıtım ağırlıklı projenin ilk etabı, alan çalışmalarını kapsıyor. Bu kapsamda, ilin büyüklüğüne göre belirlenen 1 ya da 2 kişi, o şehir hakkında detaylı bilgi toplayacak. Bilgiler değerlendirildikten sonra, önemli tarihî mekânlar, müzeler, arkeolojik alanlar, yörenin yemekleri, el sanatları ve günlük yaşam, ayrıntılı bir biçimde fotoğraflanacak. Hazırlanacak Güneydoğu Anadolu Rehber Kitapçığı, CD’si, yöresel müzik CD’si, 20 dakikadan az olmayan, özgün bir senaryoya sahip tanıtım filmi ve Türkçe ve İngilizce web sitesiyle yerli ve yabancı turistler bölgeye çekilecek. Çalışmaların turizmci ayağında ise, seyahat acentelerinin bilgi birikimlerinin zenginleştirilmesi, mevcut tur güzergâhının gözden geçirilmesi ve gereken hallerde, yeni güzergâhların oluşturulması yer alıyor. Tam ve yarı zamanlı 29 kişinin çalışacağı projede, turizm uzmanı, arkeolog, el sanatları uzmanı, gastronom, tarih bilimci, şehir plancısı, yöresel müzik uzmanı ile profesyonel fotoğrafçı görev alacak.

Proje Koordinatörü Filiz Hösükoğlu, doğrudan 29 kişiye istihdam sağlayan projenin, kalıcı meyvelerini 2 yıl içinde vermeye başlayacağını belirtiyor. Bölgeye gelen turist sayısının artırılmasıyla beraber, turizm sektöründe hizmet veren acente, rehber, otel işletmecisi ve yöre insanına kaynak oluşturulacağını belirtiyor.
Zaman / Serkan Canbaz
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 21:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?