22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Çingeneler ve Adnan Saygun

PERA FEST (Uluslararası Beyoğlu Buluşması) 'kültürlerarası diyalog' temasıyla başladı. İki hafta boyunca Hindistan'dan İspanya'ya farklı coğraflardan yüzlerce sanatçıyı ağırlayacak festivalin programı, etnik müzikten sinemaya ve edebiyata uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Farklı kültürler arasındaki iletişimi ve Beyoğlu'nun kültürel çeşitliliğini yansıtmayı amaçlayan 'PERA FEST' (Uluslararası Beyoğlu Buluşması), altıncı kez Beyoğlu'nu şenlendiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Pi Production ve Kültürlerarası İletişim Derneği tarafından düzenlenen festival, dün gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, değişik bölgelerdeki Çingene geleneklerini yansıtan 'Rüzgârın Çocukları' gösterisiyle başladı. Çingenelerin Hindistan'dan başlayıp Orta Avrupa üzerinden İspanya'ya uzanan yolculuklarını yansıtan gösteride, anavatanları Rajastan'dan Dhoad Gyspies grubu, Romanya'dan Tchass Gypsy Music grubu ve İspanya'dan Calle Cerezo Flamenco topluluğu birlikte sahneye çıktı.

İki hafta boyunca otuzu aşkın etkinliğin gerçekleştirileceği festivalin programı, klasik müzikten etnik müziğe, dansın farklı türlerinden, canlandırma sinemasına uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Geçtiğimiz sene 'Barış İçin Kuzey-Güney Müzisyenleri Buluşması' odak noktasıyla hareket eden PERA FEST'in bu yılki ana teması 'Kültürlerarası Diyalog'. Kültürlerarası İletişim Derneği ve festival düzenleme kurulu başkanı Vecdi Sayar, 2008'in Avrupa kültürlerarası diyalog yılı ilan edildiğini hatırlatarak, festivalin temasının önemine dikkat çekiyor. Geçen yıllarda, Eleni Karaindrou'dan Esma'ya, Savina Yannatou'dan Ketil Bjornstad'a pek çok önemli sanatçıyı ilk kez ülkemize getiren festival, bu yıl Şilili, Fransız, İtalyan, Hintli, Romen, Rus, İspanyol, ve Yunan müzisyen ve dansçıları konuk ediyor. Dünya müziğinden iki etkili ses, cunta döneminde Fransa'ya yerleşen Şilili şarkıcı Mariana Montalvo ve Sardinyalı Franca Masu, PERA FEST için ilk kez ülkemize geliyor. Garajistanbul, İtalyan Kültür Merkezi, AKM ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi gibi mekanların ev sahipliği yaptığı festivalde Önder Focan, Vedat Sakman, Volkan Ergen, Özcan Ulucan'ın müzik projeleri de yer alıyor.

Küçük Ali'den Dil Oğlanları'na...

PERA FEST programında 'Rüzgarın Çocukları'nın yanı sıra, üç dans etkinliği daha yer alıyor: Fransız müzisyen ve dansçıların sunacağı 'ARTANGO', Hazal Selçuk'tan 'Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası' ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nın yeni performansı "dzzzt...dzzzt". Ayrıca İstanbul kültürünün iki önemli kişiliği, Hayali Küçük Ali ve Adile Naşit, Tarık Zafer'de düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Pera tarihinde önemli izler bırakan 'İstanbul'da Beyaz Ruslar'ı Prof. Zafer Toprak, Rejans Restoran'da anlatacak. PERA FEST, İstanbul kültüründe yaşanan değişimlere "Kuledibi Sok. No. 23" adlı filmle tanıklık edecek. Festivalin en ilginç etkinliklerinden biri de, 13 Aralık'ta Pera Müzesi'nde, gerçekleştirilecek, Sakine Eruz'un "Pera'nın Dil Oğlanları" başlıklı söyleşisi. Sulukule'deki 'kentsel dönüşüm projesi' vesilesiyle gündeme gelen 'Roman'lar, 'Rüzgârın Çocukları'ndan sonra başka etkinliklere de konu olacak. Roman müzisyen Selim Sesler, 7 Aralık akşamı Tierra'da konser verecek; 8 Aralık'ta Pera Müzesi'nde 'İstanbul'da Roman Kültürü' başlıklı panel yapılacak.

Ustalar da unutulmadı

Bir yanıyla da Türkiye'nin kendi değerlerini genç kuşaklara taşımayı hedefleyen PERA FEST'te, 800. doğum yılında Mevlânâ, 100. doğum yılında Ahmet Adnan Saygun ve aralık ayında vefat eden beş edebiyatçı da unutulmamış. 15 Aralık'ta Pera Müzesi'nde, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Oğuz Atay, Behçet Necatigil ve Şükran Kurdakul bir toplantıyla anılacak. Ahmet Adnan Saygun için AKM'de "100. Doğum Yılında Saygun" konseri gerçekleştirilecek. 17 Aralık'ta sona erecek festivalin kapanışının ilanı olan konserin solistleri ise Gülsin Onay ve Atilla Aldemir. Festivalin biletleri biletix'te. (0212 260 97 38)

FESTİVALDE

BUGÜN:

"Fantasia" Konseri

YARIN:

Canlandırmanın Ustaları:

Meral-Cemal Erez'e Saygı / Film gösterisi ve söyleşi: Tan Oral, Meral Erez, Cemal Erez (İstanbul Animasyon Festivali işbirliği ile) / İstanbul Modern Sinema

Dans: "Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası"

Hazal Selçuk / Garaj - İstanbul

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 15:42:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?