19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Çocuk oyununa yasaklama

Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, devlet tiyatroları tarafından en çok oynanan "Islık Sever Max" adlı çocuk oyununun "Alman kültürünün özelliklerini taşıdığı" ve "Türk ahlak yapısına uygun düşmediği" gerekçeleriyle okullarda sergilenmesine izin vermedi.

İzmir’in Konak İlçesi Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu’nun, ilçedeki ilk ve orta dereceli okullardaki mezuniyet ve kep giyme törenlerini "Türk kültüründe, geleneklerinde ve de yasal düzenlemede yeri olmadığı" gerekçesiyle yasaklamasının ardından benzer bir yasak da bir tiyatro oyununa geldi.

Öğretmen Meriç Gök tarafından Türkçe’ye 1980’lerde çevrilen "Islık Sever Max" adlı oyun, yıllarca Türkiye’de çeşitli kereler ve çeşitli sahnelerde sergilenmesinin ardından engelle karşılaştı. Devlet tiyatrolarında en fazla sergilenen ve Kültür Bakanlığı tarafından basımı yapılan "Islık Sever Max" adlı çocuk oyunu ilköğretim okullarında sergilenmek amacıyla ilk olarak Mersin Valiliği’ne yaptığı başvuruya olumlu yanıt aldı. 

Islık Sever MaxAncak aynı oyun için Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun yaptığı başvuru, Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce reddedildi. 

Valiliğin, oyun üzerinde yaptığı inceleme sonucunda "ildeki ilköğretim okullarında birinci kademe öğrencilerin gösterilmesinde bir sakınca olmadığı"nı bildirmesine karşın Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü "kültür" engeli koydu.

"ALMAN KÜLTÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİNİ TAŞIYOR"

Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce oluşturulan ve oyuna izin verilip verilmeyeceğini görüşen komisyon, oyuna Alman kültürünün özelliklerini taşımasını sorun yaparak gösterime izin vermedi. Islık Sever Max

Komisyonun gerekçeli kararında şöyle denildi: "Eser, Alman edebiyatından Türk edebiyatına kazandırılan bir tercüme çocuk oyunudur. Bu sebeple, Alman kültürünün özelliklerini tışamaktadır. Oyundaki olaylar bir Alman ailesinde geçmektedir. Aile fertleri arasındaki ilikşiler, hoşgörü, sevgi, saygı, yardımlaşma, dayanışma gibi erdemleri taşımayan karekterler belirgin olarak dikkat çekmektedir.Ayrıca fertler arasındaki ilişkilerde edep ve erkan dışı diyaloglarda Türk ahlak yapısına uygun düşmemektdir."

"BÜYÜKLERİN YAPTIĞI HATALAR" ANLATILIYOR GEREKÇESİ

Eserin güncel olmadığı ve içinde geçen cümlelerin çocukları olumsuz etkileyeceği görüşlerinin de yar aldığı gerekçede, "Bu tiyatro eseri oynandıktan sonra çocuklarda olumlu yönde ne gibi davranış değişiklikleri kazandıracağı ayrı bir tartışma konusudur. Çünkü, verilen mesajlar hep büyüklerin yaptığı hatalarla ilgilidir" denildi.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 18:50:07
Güncelleme :8 Mayıs 2006 Pazartesi 18:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?