19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Coelho 100 milyon sattı

Frankfurt Kitap Fuarı’nın Orhan Pamuk’tan sonraki bir başka yıldızı, 100 milyonuncu kitabı satılan Paulo Coelho. Almanya’da ilgi gören Türk şairler ise pasaport kontrolünde 2 saat bekletildi.

Kitap Fuarı’nın bir yıldızı Orhan Pamuk’sa diğeri de Paulo Coelho. Coelho bu fuarda inanılması güç bir rekoru, 100 milyonuncu kitabını kutluyor. ‘Simyacı’yla Türkiye’deki gibi tüm dünyada büyük ün kazanan ve daha sonra çıkarttığı ‘Veronica Ölmek İstiyor’, ‘Piedro Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım’, ‘Portobello Cadısı’, ‘Zahir’ gibi diğer kitaplarıyla da popülaritesini artırark sürdüren Coelho sonunda bir daha tekrarı zor bir rekora imza attı. Coelho’nun dünyanın neredeyse tüm dillerine çevrilen kitapları, toplam 100 milyon adet satıldı. 

Söz konusu satış rakamları olunca, kitap endüstrisinin kalbi Frankfurt da bu ‘büyük başarıyı’ törenlerle kutluyor. Coelho’nun 100 milyon kitap logosu sık sık karşınıza çıkıyor. Fuarın ilk günü özel bir basın toplantısı düzenleyip röportajlar veren Coelho, önceki gün de fuar alanında Mavi Sofa’da herkese açık bir söyleşiye katıldı (Orhan Pamuk’tan bir saat sonra...). Söyleşide, kitaplarının daha çok kadınlar tarafından okunduğunu ve bunu mutlulukla karşıladığı gibi konulara değindi. Coelho, 100 milyonuncu kitabı için dünyanın dört bir yanından yayıncı ve editörlerinin katıldığı bir parti de verdi. Türkiye’den de Can Yayınları editörlerinin katıldığı partinin sürprizi sahneye Gilberto Gil’in çıkmasıydı. Coelho’nun ortada gezinip insanlarla sohbet ettiği bir ara sahneye çıkıp dans ettiği parti Frankfurt Kitap Fuarı’nın o ünlü partilerinin tipik bir örneğiydi.

Türk şiirlerin çilesi Türkiye’nin Almanya’da gördüğü ilgiden herkes memnun. Ama organizasyondan kaynaklanan aksilikler kalabalık davetli topluluğun gözde konularından biri. Önceki gün Almanya’nın o meşhur ‘vize-sınır kapısı çilesi’ kalabalık bir şair grubunu hayatından bezdirdi. Aralarında Hilmi Yavuz’dan Haydar Ergülen’e, küçük İskender’den Lale Müldür, Nevzat Çelik, Didem Madak, Deniz Durukan, Sennur Sezer ve Refik Durbaş’a neredeyse Türk şiirinin yaşayan tüm kuşak ve eğilimlerini barındıran bir grup havaalanında yaklaşık iki saat bekletildi. Pasaport kontrolünde dönüş biletlerini soran görevlinin ‘elektronik bilet’ çıktılarını yeterli bulmaması nedeniyle saatlerce dil döküp beklemek zorunda kalan grup, çıkışta da kendilerini bekleyen otobüs şoförünün ‘beni niye beklettiniz’ diye çıkışması üzerine epey öfkeli biçimde fuar alanına geldiler. Türk şairler, çeşitli toplantılara ve ‘Türk şiiri gecesi’ne katılmak üzere Frankfurt’ta.

TYS düşünce özgürlüğü bildirisi
Orhan Pamuk’un açılış konuşmasında antidemokratik uygulamaları gündeme getiren sözlerine dün Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) da bir bildiri dağıtarak katkıda bulundu. TYS, Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Etkinlik Komitesi’nde faal olarak görev alan sendika, muhalif kimliğinden de taviz vermediğini göstermiş oldu. İngilzce yazılıp yabancı basın mensuplarına dağıtılan bildiride “Türkiye’nin konuk ülke olduğu şu sıralar yazarlar ve yayıncılar Türkiye’de cezalandırılmaya devam ediyor” deniliyor. 

Bildiri, Engin Çeber’in Yürüyüş dergisini dağıttığı için işkenceyle öldürüldüğünü hatırlatan bildiri, fuarın açıldığı gün Pencere Yayınları’nın ‘Mavi Kitap’ diye bilinen Ermeniler hakkındaki kitap için Pencere Yayınları’na verilen ağır cezayı gündeme getiriyor. Pencere Yayınları’nın bu ceza nedeniyle kapanabileceğini anlatan bildiri, “Frankfurt Kitap Fuarı’nda ülkemizin kültürel mozaiğinin tüm katmanlarıyla tanıtılmasından yazarlar olarak gurur duyuyoruz, ama Türk devletinin çağdışı yasa ve uygulamalarına karşı mücadele etmeyi de bir onur meselesi sayıyoruz” deniliyor.

RADİKAL
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 23:03:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?