16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

'Çukurova'nın Soy Ağacı' sergisi

Araştırmacı-Tarihçi Cezmi Yurtsever, daha önce Adana ve Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde açtığı "Çukurova'nın Soy Ağacı" sergisini, bu kez Osmaniyelilerin ziyaretine açtı.

Cumhuriyet Meydanı'nda açtığı sergiyle ilgili bilgiler veren Yurtsever, "Adana'nın Yüreğir ilçesi Camili köyündeki ören yerinde 1990 yılında üzerinde Oğuzlara/Türkmenlere ait 'Üç ok' damgası bulunan mezar taşını buldum. Üzerinde birbiriyle bağlantılı ok ve yay işaretlerinin 'şifre' olduğunu öğrendim. O tarihten beri Çukurova'daki Türkmen boylarının köken tarihini araştırmaya başladım" dedi. Öncelikle Osmanlı arşivinde bulunan 998 numaralı 1530 yılına ait tapu-tahrir defterinden binlerce aşiret ve ailenin isim listesini çözümlediğini ifade eden Yurtsever, "Osmaniye şehir merkezi yakınındaki Toprakkale'de, Selçuklu Devleti'ni kuran Kınık şehrinde yaşayanların, bir zaman sonra iç savaşlar sonrası dağıldıklarını, Kınık isminin de haritadan silindiğini öğrendim. Osmaniye yöresinde yaşanan tarihi olaylar ile özellikle Bozdoğan, Cerit, Tacirli, Ulaşlı, Fettahlı aşiret ve diğer Yörük-Türkmen
toplulukları, Ermenilerin yaşanmış hayat hikayelerini araştırdım. Türkiye'yi 1909 yılında Adana'da, 1915 yılında da Osmanlı genelinde yaşanan olaylardan dolayı 'Soykırım yapmakla' suçlayan Ermeni Diasporası'nın tarih tezlerine karşılık olarak, Osmaniye Valisi (Mutasarrıfı) Mehmet Asaf Bey'in belgeleri üzerinde çalışmalarım oldu. Osmaniye tarihinde savaş günlerini hatırlatan bu sergiyi Mehmet Asaf Bey'in hatırasına açıyorum" diye konuştu.

Çalışmaları esnasında, Türkiye'de ilk kez 1909 yılında Adana'da yaşanan "İç savaş" olaylarının sorumlusu Papaz Muşeg Mesrobyan'ın özel fotoğraf ve belgelerine de ulaştığını belirten Yurtsever, şunları söyledi:
"Hınçak Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Muşeg, 1906 yılında Adana Ermeni Kilisesi'ne piskopos olarak atandı. Silahlı örgüt kurdu. 1909 yılının Nisan ayında Adana'da 2 Türk'ün öldürülmesi olayını büyüterek, iç savaşı bütün Çukurova'ya yaydı. Mayıs 1909 içinde Adana şehri tarihinin en büyük yıkımını yaşamıştı. Geride Türk ve Ermeni tarafından binlerce sivilin hayatına mal olan savaşı çıkaran Muşeg'in, Mısır'a kaçarak canını kurtardığı ortaya çıktı. Olaylar esnasında Osmaniye Valisi olan Mehmet Asaf Bey, hayatını ortaya koyarak Muşeg'i idari bölgenin dışına çıkarıp, Osmaniye'yi savaş felaketinden kurtardı."

"Çukurova'nın Soy Ağacı" sergisinde Türkiye'deki birçok ünlünün de köken bilgilerinin yer alacağını kaydeden Araştırmacı-Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Çukurova ve Osmaniye yöresinin sosyal tarihi araştırmalarım sonucu içlerinde Devlet Bahçeli, Necmettin Erbakan, Yaşar Kemal, Hülya Avşar, Yusuf Halaçoğlu, Murat Belge gibi Türkiye'de tanınmış insanlarla Barzani ailesinin köken bilgilerine de yer vereceğim. Amacım insanları kökenlerinden dolayı suçlayan, ayrı etnik kimlik vererek toplumsal ayrışmaya siyasi destek veren Batı emperyalizminin bakış açısına derin tarihi sorgulama yaparak, kamuoyunu bilgilendirmektir. 25-29 Aralık tarihleri arasında açık kalacak olan sergiye ilgi duyan herkesi davet ediyorum" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 10:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?