16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Dante'nin gerçek yüzü!

İtalyanların ünlü şairi Dante Alighieri'nin burnunun sanıldığından daha sivri olduğu ve muhtemelen kemerli olmadığı ortaya çıktı.

Bolongna Üniversitesi antropologlarından Giorgio Gruppioni, Dante'nin kafatasından hareketle bilgisayarda yüzünün yeniden canlandırıldığını söyledi.

La Repubblica gazetesine demeç veren antropolog, Dante'nin (1265-1321) portrelerinin bir başka şair Boccacio'nun tasvirlerinden yola çıkılarak resmedildiğini, dolayısıyla çok da gerçeği yansıtmadığını belirtti ve İlahi Komedya'nın yazarının yüzünün Boccacio tarafından "uzun, kemerli burunlu, güçlü çene yapılı, düşünceli ve melankolik ifadeli" olarak tasvir edildiğini ifade etti.

Daha sonra ressam Rafael tarafından Dante'ye daha da sert hatlı bir yüz atfedildiğini belirten antropolog, Bolonya Üniversitesi antropoloğu Fabio Frassetto'nun şairin yüzünü yeniden canlandırmak amacıyla kafatası kemiklerinden geriye kalanları çıkarma izni almasıyla Dante'nin gerçek yüzünü ortaya çıkarma çalışmalarının 1920'lerde başladığını anlattı.

Giorgio Gruppioni'nin, şairin gerçek yüzünü bulabilmek için kendisinden önce araştırmalara başlayan meslektaşının yeniden oluşturduğu kafatasına çene ekleyerek yeni bir kafatası elde ettiği ve bu yeni kafatasıyla bilgisayar uzmanlarının yanı sıra ölen kişilerin yüzlerini yeniden canladırma uzmanlarının yardımıyla da Dante'nin gerçek yüzünün ortaya çıkarıldığı, yanılma payının da yüzde 5 olduğu belirtiliyor.

aa
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 16:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?